Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ливанските банки отвориха врати след двуседмична пауза

Хората се редят на опашка пред клон на Bank of Beirut в Ливан, 1 ноември 2019 г. / Снимка: Ройтерс

Днес ливанските банки отвориха за клиенти, за първи път от две седмици, след вълна от протести, които предизвикаха оставката на премиера Саад Харири. Само час след отварянето на вратите се образуваха опашки от десетки души пред най-малко осем банки в столицата Бейрут, а пред други - чакащите бяха по-малко, предаде Ройтерс.

Централната банка обеща да не налага капиталов контрол при повторното отваряне на трезорите - мерки, които биха могли да възпрепятстват притока на валута и инвестиции, от които Ливан силно се нуждае, за да устои на най-тежката икономическа криза след гражданската война от 1975-1990 г.

„Няма много паника. Мислех, че ще бъде повече “, заяви клиент, държащ билетче със 17-и номер пред клон на банка Библос (Byblos Bank) в Зук Мосбех, северно от Бейрут.

Двуседмичните политически и икономически сътресения подхраниха притесненията, че вложителите ще се втурнат да теглят парите си или ще ги прехвърлят в чужбина щом банките заработят. Възможно е да няма официален контрол на капитала, но банкови източници посочиха, че търговските банки ще се опитат да ограничат преводите в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във