Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Любляна се състезава за Европейска столица на интелигентния туризъм

Столицата на Словения Любляна беше включена в списъка на кандидатите, избрани след предварителна оценка от жури, в конкурса "Европейска столица за интелигентен туризъм 2020", организиран от Европейската комисия. Конкурсът има за цел да насърчава интелигентния туризъм в Европейския съюз, също и иновативното, устойчивото и приобщаващо развитие на туризма, както и да разпространява и улеснява обмена на най-добри практики в тази област.

Инициативата отчита постиженията на европейските градове като туристически дестинации в четири категории - достъпност, устойчивост, дигитализация, както и културно наследство и творчество. Останалите градове, включени в списъка с кандидати за престижната титла, са Братислава (Словакия), Бреда (Холандия), Бремерхафен (Германия), Гьотеборг (Швеция), Карлсруе (Германия), Малага (Испания), Ница (Франция), Равена (Италия) и Торино (Италия) , Градовете бяха избрани от общо 35 кандидатури от 17 държави-членки на Европейския съюз.

Миналата година Хелзинки и Лион спечелиха встъпителното състезание и двата града заедно притежават титлите на Европейските столици на интелигентния туризъм през 2019 година. Това е второто издание на конкурса. Двата града-победители ще получат като награда комуникация и брандиране за една година, както и промоционално видео, скулптура за техните градски центрове и промоционални акции. Всички градове-победители ще бъдат обявени и наградени на церемония, която ще се проведе като част от Европейския форум за туризъм в Хелзинки на 9 и 10 октомври 2019 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във