Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Липсата на външно финансиране за горите ще влоши всичките им функции

„Необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите, при липса на външно финансиране, в крайна сметка ще доведе до влошаване и на всички останали функции на горите поради невъзможност за адекватното им управление.“  Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в Люксембург.

Той каза още, че остойностяването на екосистемните услуги от горите ще допринесе значително за засилване на техните социални функции и ще подпомогне за диверсифициране на приходите от горите и допълни, че в крайна сметка управлението на горите би следвало да е приоритет и отговорност на държавите членки на Европейския съюз.

Българският земеделски министър изтъкна, че може да бъде постигнат баланс между трите стълба на устойчивост, само ако той бъде съобразен с националните и регионалните особености на горското стопанство. По думите му, това може да бъде достигнато задължително с участието на всички заинтересовани страни, както и отчитане на финансовите нужди за поддържане на баланса.

По отношение на предвиденото законодателно предложение относно наблюдението, докладването и събирането на данни за горите на ЕС, проф. Христо Бозуков обясни, че предложеният подход от ЕК не е най-ефективният метод за постигане на тази цел. „Приветстваме готовността на ЕК да използва технологии за дистанционно наблюдение в горите, доколкото това не носи допълнителни разходи за държавите членки“, уточни още земеделският министър.

Той бе категоричен, че предвидените в Стратегията на ЕС за горите за 2030 г. нови индикатори за устойчиво управление на горите и схеми за доброволно сертифициране следва да се надградят. „Те не трябва да пренебрегнат съществуващите и одобрени критерии и показатели, разработени в рамките на Министерския процес за опазване на горите в Европа, преименуван на „Горите на Европа“, изтъкна министър Бозуков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във