Банкеръ Daily

Константин Занков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма:

Липсата на устойчиво развитие води до спад на летния туризъм у нас

Туризмът в България е пуснат на автопилот, а това води до хаос и липса на устойчиво развитие. Това заяви Константин Занков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма, в интервю пред Bloomberg по повод скорошно проучване на изследователския център "Тренд". Той подчерта, че прогнозите са за ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, спа и улнес туризма и спад на някои пазари на стандартния летен туризъм, който може да достигне 15%.

Данните от доклада на "Тренд" показаха, че 53% от българите тази година не планират ваканция, поради липса на финансови възможности. 16% от хората ще изберат планина, а 54% предпочитат Черноморието. Голяма част от българите смятат, че България не е добро място за почивка и ще изберат за летен отдих Гърция и Турция.

Занков отбеляза, че трябва да има устойчиво развитие и запазване на природата като качеството и цените на продукта също са от съществено значение. "В Миконос например има плажове, където заплащаш по 50 евро. Да, в Гърция повечето плажове са безплатни и са на концесия към заведенията, но нека сравним гръцката брегова ивица с нашата брегова ивица," поясни той.

Занков заяви, че Турция 20 години се продава като най-добрата ол инклузив дестинация за българите, въпреки че през последните години там беше сравнително неспокойно, заради атентати. "Тази година хората се чувстват сигурни, а лирата претърпя срив, което е нормално да засили туристическия поток," поясни още той. По думите на Занков, планинските фестивали стимулират местната икономика. Той посочи като други стимули комбинираните пакети за почивка и алтернативата с къщи за гости, вместо луксозни хотели, както и пътуване извън сезона на по-атрактивни цени или избора на къмпинг като място за почивка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във