Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Липсата на решение за въглищните централи бави Плана за възстановяване

Две основни теми трябва да бъдат изчистени преди да изпратим Плана за възстановяване и устойчивост, коментира по време на излушване в парламента Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на еврофондовете.

 

Той заяви, че е необходим дебат, който да се проведе в парламента, "защото европейските институции очакват визия от нас за бъдеще на въглищни региони и върховенство на закона. Затова изчакваме да се сформира правителство, за да може да обсъдим двете важни теми, които стоят още отворени и няма окончателен отговор", стана ясно още от думите на вицепремиера.

Друг дискусионен въпрос е обвързан с процента на грантове и безвъзмездна финансова помощ, съобщи още Пеканов.

По думите му европейските институции очакват приемственост, затова е важно да вземе национално решение. Средствата не са застрашени, подчерта Пеканов. Все още получаваме становища по плана, но нови проекти не могат да бъдат вкарвани в Плана, защото цялостната му промяна ще отнеме поне 3 месеца. Затова си позволихме единствено добавяне на повече инвестиции от 170 млн. лева в сектор земеделие, но те са свързани с по-ефективно разходване по отделните вече предвидени направления, но не и с добавяне на нови проекти. Тези средства са част от заложения буфер по Плана. 

Ако успеем да изпратим Плана през септември, средствата няма да бъдат застрашени, поясни отново вицепремиерът и допълни, че ако това се случи, средствата за България ще получи авансовите средства до края на годината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във