Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Липсата на правилни закони забавя прехода към кръгова икономика

Пред прехода към кръгова икономика има важна пречка за преодоляване и тя е законодателна. Това каза доц. д-р Теодоро Галучи от университета "Алдо Моро", Бари, Италия, в интервю за Bloomberg TV. 

„Имаме проблеми със законодателството, отнасящо се до отпадъците. Законодателството иска да се контролира всичко, да се проверява дали отпадъците могат да се окажат страничен продукт. Ако се считат за такъв, те веднага могат да допринесат за друга икономическа дейност“, коментира Галучи.

Според експерта бизнесът има интерес да бъде кръгов, защото това създава нов вид работни позиции, нов вид възможности.

„Икономическите ползи също са значителни. Използването на преобразувани или рециклирани материали намалява значително разходите на компаниите. Второто икономическо предимство е, че може да се създаде нов пазар. Спестяването на суровини, спестяването на природен ресурс означава не само запазване на биоразнообразието и опазване на екологичната система... Предварителното планиране позволява да се използват по-малко суровини, да се рециклира, както и съответно – да се пестят пари“, каза Гаучи. 

Гостът подчерта, че освен от законодателни промени, кръговата икономика се нуждае и от различни видове умения. „Има необходимост и от технологичния процес и неговия анализ“, добави още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във