Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Липсата на консолидация на ВиК операторите е пречка за еврофинансиране

Липсата на консолидация на ВиК операторите в област Ловеч е пречка за получаването на средства от фондовете на Европейския съюз за подобряване на ВиК услугите. Това отбеляза заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. 

Необходимите инвестиции за постигане на съответствие с европейските директиви на ВиК инфраструктура на територията на общините, обслужвани от ,,ВиК“ АД - Ловеч, е 362,2 млн. лв., а за територията, обслужвана от общинското „ВиК - Стенето“ ЕООД, град Троян, са необходими 64,5 млн. лева. Министърът съобщи, че държавната политика за финансиране на неконсолидирани територии ще се преосмисли и без финансиране ще е само общината, която не е присъединена, за да не се наказват всички населени места.
При срещата си с кметовете от област Ловеч министър Караджов отново е разяснил и възможностите за финансиране на общински обекти със заделените 500 млн. лева от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Тези пари ще бъдат предоставени за ремонти на четвъртокласни пътища и ВиК проекти. „Смятам, че това е стъпка в правилната посока, която ще подкрепи и процеса на децентрализация“, подчертава министър Гроздан Караджов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във