Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Липса на знаци и лоша маркирова е установила проверка преди трагедията на АМ „Струма“

Международен одитор е направил експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ „Струма”.  Това става ясно от отворено писмо до министъра на регионалното развитие Виолета Комитова и директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов от Института за пътна безопасност, който е възложил проверката. От там  уведомяват, че тя е констатирала липсата на знак и лоша маркировка.

От проверката става ясно още, че обезопасителните пътни системи /мантинели/ не са монтирани съгласно изискванията. В района на пътно-транспортното произшествие са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. „В конкретния случай в средната разделителна ивица можем да видим, че е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък“, отбелязват от Института за пътна безопасност. Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобуса. Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка.

Съгласно Закона за пътищата, Агенция „Пътна инфраструктура" извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областното пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди пътно-транспортното произшествие. Също така е изпратен доклад в Агенция „Пътна инфраструктура“. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи, отбелязват от Института за пътна безопасност. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във