Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лимитите са наказание за добре работещи болници

Здравният министър Стойчо Кацаров

Здравният министър Стойчо Кацаров настоява да отпаднат лимитите за болниците.

"Разговаряли сме и със съсловната организация, и с Националната здравно-осигурителна каса. Лимитите предизвикват неизплатени суми на болниците, затова  този модел не може да работи. Много болници осъдиха НЗОК, а тази година имаше няколко решения на съда, според които, ако дейността действително е извършена от болницата, не може да не бъде платена. На практика лимитите са наказание за добре работещи болници, обясни Кацаров пред репортери след срещата с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз. 

Министърът уточни, че ще започнат преговори и за промени в цените на медицинските дейности. Той ще настоява да се въведат и коефициенти на цените на медицинските услуги. 

"Много от цените са формирани лобистки. Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“, подчерта Кацаров. 

Обсъждано е и преустановяване на денонощното разположение на личните лекари, защото се знае, че това е практически неизпълнимо.

Според нето трябва да се потърси начин за повишаване на контрола от страна на пациентите. Те би трябвало да са заинтересовани да не се злоупотребява с техните пари и източването на системата.
 
Управителят на Здравната каса проф.Петко Салчев каза, че експертите ще обсъдят какви биха могли да бъдат промените в нормативната уредба, а за цени може да се говори през есента, когато ще има яснота за бюджета на НЗОК. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пък уточни, че е важно парите да следват пациента, а не да се определят в някой кабинет. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във