Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лиляна Павлова: Време е да спрем да се караме кой е по-велик

Време е да обединение, да спрем да говорим за Западни Балкани, а за Балканите като общност.  Ако искаме успешна интеграция на страните от този регион, които искат да влязат в Европейския съюз, трябва да загърбим разделението на историята, да спрем да се караме кой е по-велик в региона и да подкрепим бизнеса и закона. Това заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на Българския икономически форум.

„Лидерите, на страните от Западните Балкани първо да са заедно на една маса, за да отпрявят сигнал, че може би на Балканите осъзнахме всички, че няма нужда да обясняваме колко сме велики и да спорим. Напротив, трябва да обединим усилията си, за да вървим напред. Време е да излезем от усещането, че Балканите са нещо негативно и несигурно, нестабилно, битки, войни, пререкания или барутен погреб. Важно е да има обратна връзка", каза Павлова. 

Тя подчерта, че правителството на Бойко Борисов ясно е показало, че не бива да се очакват чудеса и сред председателството ни тези страни да се присъединят към ЕС. Българската заслуга е, че е даден сигнал на високо ниво, но кандидатите за общността ще бъдат оценявани според напредъка им. Павлова бе категорична, че Брюксел също има интерес да присъедини Западните Балкани.

„ЕС осъзнава, че без Балканите проекта за ЕС няма да е завършен. Все още нямаме директна въздушна връзка между столиците на Балканите. Вчера обсъждахме жп линиите, Коридор 8, пътната инфраструктура.  Анализирайки как най-лесно ще достигнем и до гражданите на Западните Балкани, те трябва да усетят какво означава европейска перспектива през нещо измеримо. Най-лесно и осезаемо е темата „свързаност“. Перспективата е дългосрочен план, но трябва да бъде подкрепен от конкретни проекти“, обясни Лиляна Павлова.

Тези области на най-голям интерес са транспортна сигурност, енергийна, образователна и дигитална. Най-важно е образованието и създаването на перспектива, защото при тези условия много българи, които живеят в чужбина ще се върнат. За една година са се завърнали у нас 9600 млади и образовани българи. Голяма част от тях работят в ИТ сектора. За дигиталната свързаност, министърът обясни, че има напредък по пътната карта и отпадането на роуминга за държавите от Западните Балкани.

„Най-късно на 17 май ще приемем споразумение и пътна карта за всички страни от Западните Балкани“, добави Павлова.

Тя е категорична, че страната ни е напълно готова за председателството още от 1 декември. „Приключиха ремонтните дейности, останаха довършителни тестове на техниката с вече одобрена програма и приоритети. Вчера беше една генерална репетиция. Мисля, че беше много добре“, допълни министърът. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във