Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лиляна Павлова дава 600 хил. лв. за шалове и вратовръзки

Лиляна Павлова

Изглежда налудничаво, но вместо да се позакърпят дупките по столичните улиците и да се пооправи осветлението в центъра на гарда, залагаме на дребни подаръчета за европейските гости, които ще посетят София по време на българското председателство. "Практиката от предходни председателства на Съвета на ЕС е държават -домакин да подарява на всички делегати подаръчни комплекти от промоционални рекламни материали с цел индивидуализация на председателството и промотиране и реклама на държавата домакин", обясняват от министерството на Лиляна Павлова. Само че никак не е сигурно дали едно шалче или вратовръзка ще смекчат усещането от разбитите булеварди и тротоари и мръсните и тъмни улички. Без никакво съмнение обаче 600-те хил. лв. за изработването и опаковането им ще зарадват няколко фирми. 

Казусът има и друга интересна страна. Още през лятото Министерството на българското председателство на ЕС обяви обществена поръчка за изработка и доставка на промоционални материали, но впоследствие се оказа, че точно за вратовръзките и шаловете никой не е подал оферта. Съответно процедурите бяха прекратени и хората на Павлова решиха да преминат към директни покани до определени компании. Именно така беше подписан договорът за изработката, брандирането и доставката на 1100 луксозни и 20 хил. стандартни вратовръзки с дружеството "Нов стил" на Свилен и Силвия Канвеси. За изпълнението на задачата то е предложило цена от 341 364 лева, или средно малко над 16 лв. за вратовръзка. 

За дамските шалове пък е предпочетена фирмата "Крис фешън индъстрийс". Тя е подала оферта от 190 794 лв. за направата на 900 луксозни и 16 хил. стандартни шала, което означава, че в този случай средната цена за бройка е към 11.2 лева. 

Не по-малко любопитно е и развитието на конкурса за опаковките, в които ще бъдат поставени въпросните вратовръзки и шалове. Тази процедура също бе част от голямата обществена поръчка и дори за нея бе определен изпълнител - "Аргус травел интернешънъл", което напоследък стана известно покрай споровете си с "България ер" в редица държавни търгове за осигуряване на самолетни билети. Но точно преди да се стигне до подписването на контракта същото дружество бе отстранено от друг търг на Министерството на българското председателство - този за хотелското настаняване на ръководителите на делегации. Причината за тази мярка беше, че "Аргус травел интернешънъл" е представило документи с невярно съдържание. Това му изигра лоша шега, тъй като се оказа достатъчно основание да бъде отстранено и от търга за изработката на опаковките. При което се премина към пряко договаряне. На 23 октомври ведомството на Лиляна Павлова е изпратило покана до варненското "Хеликс прес" ЕООД. Прогнозните разходи, които държавата е готова да му плати, е малко над 66 хил. лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във