Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лидерът на "Възраждане", който си прибра субсидията, да се извини на Сметната палата

Сметната палата обяви, че нейни служители никога не са давали указания и не са се произнасяли, че няма възможност партиите да се откажат от получаване на държавна субсидия. 

Повод за изявлението е телевизионно предаване, излъчено на на 3 май, в което бяха изнесени факти, свързани с възможността партия „Възраждане“ да се откаже от полагащата й се по закон държавна субсидия, която очевидно е била получавана, разходвана и част от нея дарена, съгласно представените и одитирани от Сметната палата финансови отчети.

На поставения въпрос към Костадин Костадинов, председател на ПП „Възраждане“ :„Защо партията, въпреки изразеното си публично желание да се откаже от получаването на държавна субсидия, не го е направила?“ в предаването той отговори, че веднага след изборите през 2017 г. е отправил запитване към Сметната палата, откъдето му казали, че това е невъзможно.

От Сметната палата са категорични, че това твърдение на Костадин Костадинов не отговаря на истината. Сметната палата никога не е давала указания и не се е произнасяла, че няма възможност за отказ от получаване на държавна субсидия.

"В свое писмо  в отговор на писмено запитване от Костадин Костадинов за възможностите да се откаже от субсидията, Сметната палата посочи, че начинът за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите се определя от министъра на финансите на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за политическите партии. В същото писмо Сметната палата посочи още, че няма законова забрана политическите партии да даряват средства, ако считат, че това е присъщо за дейността им", обясниха от институцията.

Сметната палата призовава председателя на партия„Възраждане“ Костадин Костадинов публично да опровергае невярното си твърдение и да оповести пред обществото обективната истина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във