Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лидерска академия ще обучава българските жени за шефове

През май ще стартира безплатната програма Лидерска академия, която ще насърчава професионалното развитие на жените в малкия и среден бизнес. Това е първият подобен випуск организиран от Съвета за жените в бизнеса, който ще започне през май и ще завърши през април 2015-а година. Академията бе представена в Гранд Хотел София от председателя на Съвета за жените в бизнеса Боряна Манолова.

"Имаме нужда от организация, в която да се събире нежната сила на бизнеса, за да подпомогнем дами, които се стремят към мениджърски позиции. При нас се регистрараха жени, които са лидери с доказан опит и култура на управленско ниво. Съветът на жените е отворен към нови членове - физически и юридически лица, които подкрепят целите и идеите", каза Манолова, която също е главен изпълнителен директор на Сименс България.

С програмата Лидерска академия се цели да бъдат популяризирани практиките и опита на кариерното развитие и израстването на жените. По програмата ще може да се кандидатства до 14 април, като участниците ще трябва да изпратят CV и мотивационно писмо. В академията ще се организират шест еднодневни обучения, които ще се проведат през май, юни, септемрви, ноември на 2014-а и първите два месеца от 2015 година.

"Програмата Лидерска академия ще опита да осигури подкрепа за дами от малкия и среден бизнес, които нямат възможност за обучение. В доста голяма степен пречката жени да заемат високи длъжности в малките, средни и по-големи фирми идва от личности стериотипи. Затова решихме с тази академия да дадем възможност на дамите да опознаят силните и слабите си страни и да развият своя бизнес модел", поясни директорът на отдел "Маркетинг и клиентски сегменти" в УниКредит Булбанк Екатерина Кирилова.

Кирилова допълни, че жените в академията ще минат няколко теми, в които ще се разглеждат силните и слабите страни на дамите, бизнес моделът "Аз", като и ще се наблегне на даването и получаването на обратна връзка.

Друг важен аспект от обучение ще обърне внимание на начина, по който жените да се научат да извличат положителните страни от всеки един, с когото работят. Най-добре представилата се дама ще получи възможност да се учи и също така да има свой собствен ментор.

Причината, поради която Съвета за жените в бизнеса организира Лидерската академия, е че жените също имат своето място в икономиката.

Статистиката показва, че от 195 независими страни по света, едва 17 са управлявани от дами. Във всички парламенти по света, жените представляват 20 на сто от депутатите.

Според изследване на Catalyst компаниите, които включват повече дами в бордовете си имат 42% по-висока възвращаемост, 66% по-висока възвращаемост на инвестициите и 53% повече възвращаемост на своя капитал.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във