Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лидерите от ЕС обсъждат раздаването на "големите пари"

Започна заседанието на Европейския съвет, което се провежда чрез видеоконферентна връзка. В него участва и премиерът Бойко Борисов.

Основна тема на срещата на европейските лидери е Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса. 

Предложението на Урсула фон дер Лайен е в рамките на следващия бюджет на ЕС да бъдат предвидени около 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските икономики след кризата с коронавируса. От тях 500 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а останалите 250 милиарда - под формата на кредити. Повече от 300 милиарда евро ще бъдат запазени за засегнатите най-тежко от кризата страни Италия и Испания.В спасителния план на Урсула фон дер Лайен за България са предвидени общо 12,3 милиарда евро, от които над 9 милиарда безвъзмездно.

Европарламентът настоява новият европейски „фонд за възстановяване и трансформация“ да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез „дългосрочни облигации за възстановяване“, и да бъде „изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал“. Те призовават Комисията да не използва „финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри“, като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск

. Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка, т.е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите. Те допълнително настояха за увеличаване на МФР и подчертаха, че Парламентът ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени.

         


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във