Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Личев иска прокуратурата да разследва "Морска администрация"

Служебният екоминистър Асен Личев

Екоминистерството ще сезира прокуратурата. МОСВ иска държавното обвинение да разследва "Морска администрация" за престъпление срещу околната среда. Това съобщи ресорният министър Асен Личев по време на брифинг във връзка със заседналия край Камен бряг кораб. Мотивът е, че е било допуснато корабът, който видимо отива към брега, натоварен с насипен карбамид, да се блъсне в скалите и да застраши водната екосистема и защитена местност "Яйлата". Министърът изтъкна, че по европейския регламент корабът няма право да пренася карбамид (азотен тор) в насипно състояние, а само опакован.

Основният риск за околната среда в района е преодолян, защото е източено опасното гориво - лек дизел - от резервоарите на кораба, поясни Личев. Министърът посочи, че "Морска администрация" е действала по "нелеп начин" при акцията по разтоварване на кораба, като тези действия са били по-скоро пагубни. Затова и е наложил принудителна административна мярка, с която е забранил по-нататъшното извършване на операцията. Зам.-министър Петър Димитров добави, че е бил одобрен и съгласуван план между институциите за провеждане на операцията, но "Морска администрация" не е спазила плана.

Асен Личев уточни, че са били взети проби от водата преди и след операцията, като вторите са показали 1,6 пъти по-висока концентрация на амониев нитрат. Той допълни, че е възложил площен мониторинг с радиус 1 км от кораба, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната и морската среда при всяка следваща проведена операция по спасението на заседналия кораб. Взети са били и полеви проби за установяване на Ph, температура и кислород във водите, като те са показали стабилна тенденция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във