Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лицензът за "Белене" не е проблем

На Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще ѝ е необходимо не повече от година време, за да завърши процедурата за лицензирането на площадката на АЕЦ "Белене". В същия срок ще бъдат завършени и оценката и анализите дали площадката и бъдещата централа ще отговарят на европейските изисквания за безопасност, заяви председателят на агенцията Лъчезар Костов по време на представянето на дейността й за 2018-а. Разбира се, всичко това може да се случи само при намиране на стратегически инвеститор за проекта.

Костов припомни, че до момента АЯР е издала заповед за одобряване на избраната площадка и разрешението за проектиране и този документ има правно действие - тоест не са изтекли разрешителните за централата, както се опитваха да спекулират някои експерти. Останало е да се издаде заповед за одобряване на техническия проект, като тази процедура е на финалната права. В рамките на същата процедура трябва да се извърши нова оценка на проекта от гледна точка на действащите към момента изисквания. Именно това проучване се очаква да продължи не повече от година. Според енергийни специалисти площадката за Втора атомна отговаря на всички световни изисквания, които бяха завишени след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Не на това мнение обаче са екологичните организации и част от противниците на проекта, които продължават да твърдят, че Европа няма да допусне изграждане на ядрен блок със стари и неактуални документи.

Председателят на АЯР припомни, че собственик на лиценза за строеж днес е Националната електрическа компания. Но няма да е проблем за агенцията да го прехвърли на бъдещата проектна компания, която се планира да бъде създадена специално за АЕЦ "Белене".

Неотдавна енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че процедурата за избор на инвеститор ще започне през февруари. Макар и с два месеца закъснение спрямо предното ѝ обещание  намеренията са до края на 2019-а вече да има яснота кой може да бъде стратегически инвеститор в "Белене", чието строителство се точи вече 30 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във