Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛИЦЕНЗЪТ НА ПЛОЩАДКАТА В БЕЛЕНЕ - ПРЕЗ МАЙ 2006-А

Натрупаните 800 млн. лв. във фонда за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация и във фонда за радиоактивни отпадъци трябва да бъдат управлявани по-ефективно, заяви през седмицата председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев. Средствата се акумулират главно от дейността на ядрената ни централа в Козлодуй, която отделя по 15% от цената на всеки произведен киловат електроенергия за първия фонд и още 3 на сто за втория. От ръководството на АЕЦ-а нееднократно вече заявиха, че вноската е твърде висока и трябва да бъде намалена. Подобно становище застъпи и министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, а сега то бе подкрепено и от шефа на АЯР. В момента парите в двата фонда са по сметки в БНБ и са част от фискалния резерв на страната (годишната лихва, която се начислява, е под 1 процент). Според Цочев натрупаната сума може да носи по-голяма доходност - като например се инвестира в държавни ценни книжа.
Промяната на дължимите от АЕЦ Козлодуй вноски се определя с наредба на Министерския съвет, по предложение на министъра на икономиката и енергетиката и на министъра на финансите. За извеждането от експлоатация на всички блокове на централата към 2030 г. ще трябват около 5-6 млрд. лева, каза заместник-председателят на регулаторната комисия Борислав Станимиров. Засега обаче в агенцията не са правили разчети с колко може да се намалят вноските, за да бъдат събрани всички необходими пари.
В началото на май 2006-а АЯР ще е готова да лицензира площадката за изграждането на АЕЦ Белене. Месец по-късно тя ще може да даде разрешително и за проектиране на мощността, ако не възникнат допълнителни въпроси. Отлагането с 45 дни на срока за подаване на окончателните оферти за строежа на атомната централа няма да се отрази на процеса на лицензиране, твърди Станимиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във