Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛИЦЕНЗЪТ НА ОТЕ ПАК Е НА КАНТАР

Все още не е сигурно дали гръцката ОТЕ ще бъде наистина носителят на втория GSM-лиценз, въпреки перфектно проведената на 15, 16 и 17 декември тръжна процедура и одобрението на Министерския съвет за резултатите от наддаването на 21 декември. Източници на БАНКЕРЪ бяха категорични, че поне един от останалите участници в търга - италианската ТИМ Интернешънъл, турско-финландската Финтур холдингс и английската Водафон, ще обжалва победата на гръцката компания. Основание за евентулания съдебен протест щял да стане фактът, че ОТЕ не отговаря на едно от изискванията за участие в търга, а именно да притежава най-малко тригодишен опит в изграждането, поддържането и използването на GSM-мрежи. Първата мобилна мрежа на ОТЕ е тази в Гърция и тя започва да работи ефективно от март 1998 година. Това означава, че изискваните три години от началото на нейното използване ще се навършат едва през март 2001 година. Естествено решението на кабинета може да се тълкува и по-друг начин и да се сметне, че тригодишният период се брои от акта на получаване на лиценз за извършване на дейност като GSM-оператор. Лицензът на КосмОТЕ е издаден през средата на 1997 г. и може би именно на това са се позовали правителствените юристи, за да допуснат ОТЕ до търга. Само че по това време мрежата й нито е била изградена, нито е била поддържана, да не говорим за нейното използване.

Но тези разсъждения ще добият плът, ако в двуседмичния срок след публикуването на решението на кабинета за одобряване на резултатите от търга то бъде обжалвано.

Междувременно в професионалните среди се разменят коренно противоречиви мнения за достигнатата цена от 135 млн. щ. долара. Според едни реалната цена на лиценза била не повече от 75 млн. щ. долара, колкото предложи английската Водафон. Други експерти напомнят, че в офертата си за БТК и лиценза миналата година консорциумът Кей Пи Ен-ОТЕ го оценяваше на 200 млн. щ. долара. В случая обаче не трябва да се забравя, че при първата продажба на БТК тя вървеше заедно с мобилния оператор РТК Мобиком и в пакет с множество други права на новите собственици, за които сега не стана дума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във