Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛИЦЕНЗИРАНЕТО НА НОВИ ТЕЛЕВИЗИИ В ПЛОВДИВ И ВАРНА: НА ЕДНА НЕВЕРОЯТНО ДЪЛГА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

Съветът за електронни медии (СЕМ) е изпратил през седмицата в Държавен вестник съобщение за решението си от 10 юли, с което бяха открити пет конкурса за осъществяване на телевизионна дейност. Става въпрос за две регионални честоти в Пловдив и за три във Варна. Конкурсните книжа ще започнат да се продават след публикуването на обявата. Съгласно Закона за радио и телевизия, след като съветът насрочи дата за пресяване на фирмите, тръгва 30-дневен срок, в който те трябва да се снабдят с документи. После, по инициатива на председателя на СЕМ, би трябвало да се назначи експертна комисия, в която задължително влизат членове на съвета, както и на другия регулатор в сферата на радиотелевизионната дейност - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). В нея участие могат да вземат и експерти от други заинтересовани ведомства и организации, гласи медийният закон. Задачата на така сформираната структура ще е да напише доклад, който ще е един от критериите за избор на нови телевизионни оператори.
Новината за публикуването на решението в Държавен вестник идва около 40 дни след неговото взимане и три седмици след повторното му потвърждаване. На 1 август с пет гласа за и три въздържал се СЕМ за втори път реши конкурси във Варна и Пловдив все пак да има, въпреки че през юли Комисията за регулиране на съобщенията прекрати целия телевизионен лицензионен процес, анулирайки друго свое становище от април, което бе точно в обратния смисъл. Комисарите мотивираха завоя в отношението си към тв конкурсите с това, че през юни на сесията на Регионалната радиокомуникационна конференция в Женева са взети решения за цифровизацията на телевизионния ефир в България след 2012 г., поради което държавата трябва да изработи и приеме стратегия за действията си в тази област. По-късно членове на комисията и експерти към Министерския съвет се заеха да напишат план, върху който да стъпи въпросната стратегия. Те обещаха целият процес да приключи след не повече от три месеца или най-късно до края на септември.
В крайна сметка обаче СЕМ предпочете да не изчаква, а да продължи с лицензирането на регионални аналогови телевизии. Според кулоарната информация това е станало след разгорещени спорове има ли право съветът да действа така, при положение че Комисията за регулиране на съобщенията си е взела обратно честотите и че срещу вече обявените конкурси има жалби във Върховния административен съд. Неотдавна правният отдел на регулатора излезе със становище, че Законът за радио и телевизия не допуска предварително изпълнение на решение от този тип, каквото бе желанието на една от асоциациите на телевизионни оператори в страната - АБТО. Пак неофициално се знае, че с въздържал се за по-нататъшното лицензиране са гласували представителите на НДСВ Райна Николова и Маргарита Пешева, както и на ДПС (и председател на съвета) Райчо Райков. Твърдо за са били по-отдавнашните членове на СЕМ и тези от квотата на президента Георги Първанов - Людмил Стайков и председателя на СБЖ Милен Вълков.
Изглежда обаче, че усилията на членовете, които искат конкурси, поне засега ще отидат напразно. Въпреки че те успяха да докарат процедурите за Пловдив и Варна до Държавен вестник, големият проблем пред тях си остава как да накарат колегите си от споменатата КРС да свършат своята част от работата, без която фактически нищо не може да се случи. Само че от комисията месеци наред идват недвусмислени сигнали, че на лицензирането на нови аналогови телевизии ще се пречи с цената на всичко.
След като така или иначе конкурсите към днешна дата са отворени, макар и без одобрението на КРС, оттам почти сигурно ще откажат да представят т.нар. проект за далекосъобщителна лицензия, който трябва да попадне в пакета с конкурсна документация и без който процедурата де факто не може да започне. Съветът за електронни медии е изпратил до комисията писмо с искане в едномесечен срок да ни бъде пратен този проект - поясни за БАНКЕРЪ членът на съвета Мария Стефанова. - В момента той тече и аз не бих искала да гадая дали колегите ще изпълнят законовото разпореждане. Допускам, че това може и да не се случи. След като обаче разполага с факти, а не само с догадки, СЕМ ще се събере да обсъди следващите си действия.
Даже и въпросният проект да пристигне в СЕМ, не е ясно как представителите на техническия надзор ще бъдат убедени да участват в техническата комисия, която ще оценява проектите на кандидатите?
От начина, по който се развиват събитията, конкурси за нови ефирни телевизии във Варна и Пловдив очевидно няма да има. В обозримо и дори в нетолкова обозримо бъдеще. Освен ако нещо все пак не накара КРС да промени отношението си към аналоговите медии, което е малко вероятно. Тази ситуация без съмнение носи много печал в лагера на онези, които държат лицензиране да има. Както БАНКЕРЪ вече писа, силите там изглеждат обединени най-вече в асоциацията АБТО, в която движещи механизми са собственикът на кабелна телевизия Би Би Ти и издател на вестник Дума Петър Манджуков, бившият председател на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов, смятан за силния човек в сянка в кабелната телевизия ТВ 7, и генералният директор и един от собствениците на телевизиите от групата на Диема вижън и председател на АБТО Емил Славчев, чиито интереси слуховете свързват с тези на небезизвестния деец от генералското движение в БСП Любен Гоцев.
От другата страна на барикадата са собствениците на национални ефирни телевизии и свързаните с тях хора. Да не забравяме все пак, че обявените от СЕМ процедури във Варна и Пловдив бяха своевременно обжалвани в съда не от друг, а от двата ефирни гиганта - Би Ти Ви и Нова телевизия. Които естествено предпочитат конкурси да няма, за да няма и опити за преразпределение на пазара.

Членовете на Съвета за електронни медии и администрацията му са подписали през седмицата декларация за поверителност на информацията за вървящите в момента конкурси за нови радиа в Ямбол, Ловеч, Габрово и Монтана, съобщи Мария Стефанова. Документите започнаха да се продават от началото на август. Интерес към процедурата има, но взехме това решение, за да се защитят от спекулации заинтересованите български и чуждестранни фирми - поясни Стефанова. - След като приключи периодът, в който книжата могат да се купуват, ще обобщим данните и ще ги предоставим на медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във