Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Либерализираме автопревозите с Русия

Правителството одобри изменение на Спогодбата между България и Русия за международните автомобилни превози. По-конкретно става дума за промени в споразумение от 1995 година. Така занапред вече няма да са необходими транзитни разрешителни за извършването на превози на товари през териториите на двете страни и те ще се извършват свободно.

Съществуването на квоти за разрешителни за превоз на товари през годините създаваше пречки през българските износители за Русия, като сигнали за това имаше от производители и търговци на десертно грозде и текстил. Корекциите обаче се случват почти три години след като руснаците предложиха да се разгледа въпроса за либерализирането на автотранспортните връзки с България и управляващите у нас подкрепиха идеята.

В момента извършването на превоз на товари и пътници с автомобилен транспорт между Русия и България става със специално разрешение, издавано от компетентните органи на двете държави. То дава право на едно отиване и връщане, освен ако в самото разрешение не е предвидено друго. Ето защо българските и руските власти всяка година си разменят разрешения за двустранни и транзитни превози на товари, случайни пътнически превози и превози на товар за и от трети страни.

Руската федерация е един от основните външнотърговски партньори на България. През последните пет години най-голям е износът ни на медикаменти, хладилници, фризери, арматурни артикули и други. Заради санкциите от ЕС  за десетте месеца на 2018-а Русия, която преди година е била втори по важност пазар за българските износители, отчита над петдесетпроцентен спад на вноса си от България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във