Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Либерализацията на пазара на тока може да отнеме до пет години

Между три и пет години ще продължи процесът на либерализация на пазара на електроенергия, каза във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя отбеляза, че след приключване на този период всеки битов абонат ще може сам да избира доставчика на електроенергия, а отделните доставчици ще бъдат в конкуренция помежду си.

Според нея моделът за либерализация на енергийния пазар е разработен съвместно със Световната банка и в него е включена защита за енергийно бедните хора, които няма да могат да плащат сметките си при смяната на модела.

Интерпретациите за увеличаване на енергийната бедност са силно преувеличени, посочи тя.

Петкова прогнозира, че до края на годината трябва да влязат в сила промените в Закона за енергетиката, за да започне процесът на либерализация. От втората половина на следващата година се очаква да са налице и нормативните основания за реализирането на модела, посочи министърът.

В началото на 2018 г. ще започне приемът на документи за финансиране по втория етап на т. нар. Норвежка програма, каза Петкова. Осигурените средства са в размер на 63 милиона лева, а мерките са разработени съвместно с Националното сдружение на общините в България.

Програмата предвижда финансиране на проекти за енергийна ефективност на сгради, които са общинска собственост, като училища, детски градини, болници и други.

Петкова отчете, че първият етап от програмата е бил успешен и призова общините да подготвят своите проектни документи, за да бъдат финансирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във