Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Либерализацията на пазара е предизвикателството пред българската енергетика

Най-важният приоритет за Комисията за енергийно и водно регулиране и предизвикателство пред българската енергетика е да се продължи по пътя на либерализация на електроенергийния пазар. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в интервю за агенция "Фокус".

"Политическите събития от последните седмици обаче ще направят до голяма степен неработещ българския парламент в първите няколко месеца на следващата година, а това ще доведе до известно забавяне на реформите и най-вече на либерализацията на пазара чрез законодателните промени", обясни Иванов.

Той подчерта, че либерализацията ще продължи да се развива чрез непрекъснатото излизане на свободния пазар на все повече и повече индустриални, а в не малка степен и битови потребители. Според него са нужни промени, които да отразят променената роля на НЕК, която сега е обществен доставчик и единствен купувач на електроенергия.

„Тя трябва да излезе от тази своя роля. Трябва да се решат проблемите с това как по-нататък ще бъдат осигурявани така наречените “технологични загуби” на електроразпределителните дружества. Следващото, което за мен е изключително важно и произтича от европейската Директива 72 от 2009 година е, че трябва най-сетне Министерството на труда и социалната политика да приеме мерките за защита на енергийно уязвимите потребители“, посочи Иван Иванов.

Той припомни, че съвместна работна група работи върху критериите, по които енергийно бедните трябва да бъдат определени и какви мерки трябва да бъдат предприети.

„Най-важна е финансовата мярка. Разбира се обаче, тя ще бъде краткосрочна и нейната продължителност, която ние предлагаме да бъде 5 години, трябва да се утвърди по определен начин и в закона, така че енергийно уязвимите потребители да плащат 70% от цената, която плащат останалите потребители за съответната енергийна услуга“, каза още експертът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във