Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лятна треска за АЕЦ "Белене"

Кабинетът ще обяви до четири месеца какво ще е бъдещето на АЕЦ "Белене". Това реши парламентът с пълно мнозинство. 137 депутати гласуваха "за", против и въздържали се нямаше. 

До 30 юни 2018 г. министърът на енергетиката ще трябва да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", в това число и отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно юридическо лице.

Теменужка Петкова заяви, че правилната посока е да се търси консенсусно решение, което да е в интерес на българите за поколения напред.

Тя подчерта, че за проекта има сериозен и реален инвестиционен интерес. "Има интерес и ще започнат разговори с нашите съседи на Балканите, може да стане един добър проект при определени параметри. Нашата цел е такъв проект да бъде реализиран на пазарен принцип", допълни Петкова.

Решението на парламента не изключва нито една опция за правителството - както строителството на централата, така и евентуалното изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" или продажбата на оборудването на "Белене". Председателят на енергийната комисия Делян Добрев поиска разработването на пътна карта с различни варианти.

Таско Ерменков напомни за историята на проекта "Белене" и вложените в него средства, като отбеляза, че въпросът за него е свързан и с националната сигурност.

Ерменков подчерта, че най-лошият сценарий за "Белене" е нищо да не се прави, защото това би било загуба на досега вложения ресурс.

Нужно е "отпушване" на процеса по решение на казуса "Белене", забатачен много години, довел до това да имаме оборудване и площадка без яснота какво да се прави занапред, каза Ерменков. По думите му държавата заслужа модерна енергетика и общо решение, което да позволи този проект да бъде реализиран.

Рамадан Аталай посочи, че е нужна стратегия за енергетиката, в която да бъде очертано окончателно как тя ще се развива. ДПС са загрижени за цялостното развитие на енергетиката, каза депутатът. Той изрази учудване от промяната на позицията на ГЕРБ по проекта.

Делян Добрев изтъкна, че ГЕРБ не са променяли позицията си и винаги са декларирали желание проектът да се реализира без държавни гаранции и финансиране. Той добави, че държавата е дала досега над 3 млрд. лева и повече пари и гаранции не трябва да дава.

Павел Шопов посочи, че решението за спирането на проекта е било несуверенно взето от парламента. По думите му, сегашното решение вече е суверенно взето от партиите на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във