Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ли Къцян в София: Китай не иска търговска война, а нови пазари

Общо 10 документа за двустранно сътрудничество бяха подписани между България и Китай. Това стана по време на официалната визита на китайския премиер Ли Къцян в София. Те са в сферата на икономиката, земеделието, тютюнопроизводството, науката и технологиите. Двамата премиери дадоха съвместна пресконференция. 

"Китай никога няма да започне търговска война. Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. Ще поддържаме авторитета на Световната търговска организация. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си“, каза китайският премиер, имайки предвид американските мита за китайски стоки, които влязоха в сила от днес. 

"Приветстваме обединена Европа и силно евро. Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни. Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет. Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", подчерта Ли Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС.

Той е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма.

„Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във