Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛЕТВАТА ОТ 14 МЛН. МАРКИ ЗА ДАНИЕЛИ ЧАКА РЕКОРДЕН СКАЧАЧ

В началото на следващата седмица ще бъде определена датата за първия кръг от преговорите с потенциалните инвеститори, допуснати до наддаването за прословутата линия Даниели, собственост на почти фалиралия пернишки комбинат Камет. На 3 ноември тази година Министерството на икономиката обяви, че след отварянето на офертите на шестимата кандидат-купувачи двама са декласирани - Фериком ООД - София, и столичния едноличен търговец Сидо Спиров Кишкилов, поради липса на документи за внесен депозит. Както научи в. БАНКЕРЪ, в момента се проверяват банковите гаранции, представени от останалите участници в състезанието - английската фирма Трайънт Интернешънъл, немската Геодике, финландската Хансатико и пловдивския холдинг Нева. Истинският пазарлък щял да започне, когато се получат необходимите потвърждения от съответните кредитни институции. Засега и четиримата инвеститори отговаряли на изискванията, поставени в информационния меморандум за продажбата на съхранявания в сандъци минизавод Даниели, предназначен за производство на висококачествена стомана. Според мениджърите на металургичния комбинат Камет има голяма вероятност съоръженията и инсталациите от уникалните линии, доставени в Перник от Италия преди девет години да бъдат изтъргувани на добра цена.


Очаква се, че четиримата кандидат-купувачи, всеки от които на този етап е предложил над 14 млн. г. марки за техниката, чувствително ще вдигнат мизата по време на преговорите. От потенциалните инвеститори само немската Геодике била търговска, посредническа фирма, за която се предполага, че участва в наддаването за Даниели, за да я препродаде на някой чуждестранен производител от металургичния бранш.


Колкото до регистрираната на Британските Вирджински острови Трайънт Интернешънъл, тя вече е позната у нас, тъй като спечели приватизационната сделка за шуменския завод Алумина.


Наред със сериозната финландска фирма Хансатико не е за подценяване и българският кандидат-купувач за Даниели - пловдивският Нева холдинг, собственик на известното металургично предприятие Промет. Най-малкото защото в ръководството на холдинга фигурира бизнесменът Пеню Донев, който е член и на управителния съвет на ЛУКойл. Засега обаче представителите на директорския борд на Камет, оторизирани от икономическото министерство да водят преговорите по продажбата на Даниели, се въздържат от коментар за качествата на състезателите. Както се разбра, с никаква информация за предстоящата сделка не разполага и синдикът на пернишкия металургичен комбинат - Иван Павлов. Обяснението на този - най-малкото странен факт, се оказа просто. Той бил подал пред Пернишкия окръжен съд молба за освобождаване от длъжност, а аналогичен иск пък бил предявен и от ръководството на Камет, което явно не мели брашно със синдика. Дали съдът ще назначи нов, или предприятието ще успее най-сетне да излезе от банкрутния батак - зависи от изхода на сделката Даниели. Само с парите от тази продажба Камет би могъл да оживее отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във