Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летният сезон може да продължи до края на октомври, съобщи Ангелкова

Летният сезон може да продължи до края на октомври. Това съобщи на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова и допълни, че планираните полети от 25 юни до края на септември за летище "Бургас" са над 10 600, а за летище "Варна" - над 6400.

"От март не сме спирали да сме в комуникация с колегите министри на туризма и мениджърите на водещите туроператори. Очакваме първите потвърдени чартърни полети да се реализират на 26 юни за летище "Бургас" от Амстердам, другите - от различни градове в Германия. Очакваме от следващата седмица да започне раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи и да можем да реализираме летен туристически сезон", посочи Ангелкова.

Именно възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети давала възможност летният сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще може да се потвърди от кои пазари ще бъдат реализирани полети, уточни Ангелкова.

Тя увери, че България е сигурна дестинация и се рекламира именно по този начин. Втори след Турция сме получили печат за сигурно пътуване, тъй като страната ни отговаря на всички изисквания на здравните протоколи.

От следващата седмица ще започне още една рекламна кампания с нови визии и клипове. От 22 юни започват комуникационните кампании за 1 година, предназначени за пазарите в съседните държави, Германия, Вишеградската четворка, Русия, Украйна и Беларус. Във всички възможни комуникационни канали България ще се рекламира  не само като дестинация за летен туризъм, а и за културен, планински, и балнео и спа туризъм.

Сагата около строежа на Алепу носи негативи за имиджа на българския туризъм, категорична е Ангелкова. Тя все пак вярва, че отговорните институции ще си свършат работата.

От думите ѝ стана ясно, че между 60 и 70% от хотелите на Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат отворени, но това са данни от края на миналата седмица и е вероятно да претърпят промяна.

В туристическия сектор вече се наблюдавало раздвижване. От 22 май досега над 91 000 туристи са пренощували в места за настаняване, регистрирани в единната система, от тях 93% са български и 7% - чуждестранни граждани.

Ресорният министър обяви, че детайлите около мярката 80/20 за държавна помощ към бранша ще са ясни след одобрение от Европейската комисия. Идеята е мярката да бъде изцяло насочена към туристическия сектор и да обхване всички, които са заети в него.

Създадена е и допълнителна мярка за регистрираните безработни. Отделени са 50 милиона лева, за да може работодателите, които наемат безработни, регистрирани в бюрата по труда, да бъдат подпомагани допълнително.

Може и схемата да се преработи така, че само 5% да се поемат фактически от бранша.

"Това, което до момента представлява трудност, е свързано с изискването за обезпечение от 20%. 80% са гарантирани през финансовите механизми на ББР към търговските банки и остават 20%. Има възможност Агенцията за експортно застраховане да обезпечи 15% от тези 20, тоест до 95%, което се прие положително от представителите на сектора. Работим и в посока на допълнителна грантова схема по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за средни предприятия от 30 000 до 100 000 лева като грантова помощ, включително и от сектор „Туризъм", разясни  Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във