Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летни гуми – кога да ги сложим?

Всеки водач на МПС, трябва да се съобрази със сезона и респективно, да преобуе автомобила си с нови гуми. Много хора се питат, кой е най-точния момент, за да си сложат летни гуми. Ако все пак не обърнете внимание на добрите практики, то трябва да имате предвид, че шофирането със зимни гуми през лятото, ще доведете до загуба не техните качества. По-долу ще Ви дадем важна информация, която може да Ви бъде от полза, когато сменяте гумите си.


Защо да не караме със зимни гуми през лятото?


Зимните и летни гуми се различават, тъй като едните имат повече, а другите по-малко каучук. Зимната гума може да се износи по-бързо, когато са налице високи температури. Слънцето е техен враг и дори може да повлияе на управлението на возилото, когато има суха настилка. Ето защо не бива да пестите от покупката на нова гуми, с идването на горещите летни дни.


Кое е най-доброто време за слагане на летни гуми?


Има шофьори, които сменят гумите си, непосредствено след края на зимата и идването на пролетта. Разбира се, не е нужно да се бърза чак толкова, тъй като студеното и мокро време може да продължи. Най-добре е да следите дългосрочните прогнози и идването на сушата и слънцето. Така например, месеците април или май биха били подходящи да оборудвате автомобила си с летни гуми. Не бавете подмяната повече, за да се чувствате добре на пътя.


Колко дълго мога да карам с нови летни гуми?


Ако правите сезонна смяна на гуми, тоест карате със зимни гуми през зимата, а след това ги сменяте през летния сезон, то тогава новите летни гуми могат да изкарат и до 5 години. Разбира се, трябва да заложите на известна марка гуми, която да Ви предостави отлично качество.

Тук трябва да уведомим водачите, че така наречените всесезонни гуми не са най-доброто решение, тъй като те се препоръчват за държави, при които климатичните промени не са съществени и времето е еднакво през годината. Да, наистина можете да спестите пари с покупката на всесезонни гуми, но си помислете, преди да направите тази инвестиция.


Няколко думи за финал


С идването на горещините е време да сложите летните гуми. Те могат да се използват и есента, стига да е суха и топла. С идването на октомври месец, е време за нова промяна. В случай, че не желаете да харчите пари по гумаджийници, то тогава се подсигурете с гуми за зимата и лятото. Сменяйки ги в подходящото време, те ще изкарат години, без да претърпят промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във