Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летище София вдига над три пъти такса паркиране

Аеротранспортът предлага и някои стимулиращи отстъпки с цел развитие на самолетния трафик

S 250 1f794374 6901 407e 94be 53761cfa0b7c

Концесионерът на летище София „СОФ Кънект“ АД вдига над три пъти размера на такса паркиране за последните три месеца на годината. Това научи „БАНКЕРЪ“ от свои доверени източници на столичния аеропорт.

Такса паркиране на въздухоплавателни средства за престой на оперативна стоянка през деня скача 3.31 пъти - от 0.096 на 0.318 евро за тон, а през нощта (23.00 до 05.59 часа) се увеличава 3.25 пъти – от 0.032 на 0.104 евро на тон.

Над три пъти се увеличават и такса паркиране в Зоната за дълговременен престой на въздухоплавателни средства (ВС) на летището: от 0.010 на 0.032 евро (3.20) през деня и от 0.007 на 0.023 евро през нощта (3.28 пъти). Увеличението на таксата ще важи за периода 1 октомври - 31 декември 2021 година. А основните цели са две - увеличаване на приходите и „разчистване“ на оперативните стоянки, които заради ниските такси през последната година бяха задръстени от паркирани самолети. С този скок, такса "Паркиране" на летище София практически се връща почти до размерите си отпреди пандемията, коментира летищен експерт.

Едновременно с това, концесионерът „СОФ Кънект“ АД предлага и цялостна „Програма от стимулиращи отстъпки за развитие на трафика на летище София за периода 01.10.2021 – 31.12.2021 година“. Нейната цел, както дословно е записано в документа, е „да стимулира устойчивото развитие на летище София, ефективното използване на летищната инфраструктура, подобряване на свързаността на дестинацията и изграждане на дългосрочни стратегически партньорства с опериращите авиокомпании“.

Например, за откриването на нов междуконтинентален пътнически маршрут, по който не са изпълнявани редовни целогодишни полети през последната година, концесионерът предлага отстъпка от такса "Кацане" в размер на... 99% от нормалната й стойност! Приоритетно се разглеждат маршрутите до Азия, Северна и Южна Америка, като отстъпката важи за полети, осъществявани най-малко веднъж седмично.Звучи наистина предизвикателно, защото... летището е предлагало такава драстична отстъпка и предишни години, но без абсолютно никакъв успех.

Предлага се и 60% намаление на таксата за пътници, които трансферират в София, независимо дали излитат с международни или с вътрешни полети.

С цел стимулиране на конкуренцията по вътрешните линии концесионерът на летище София предлага и огромни намаления на такса "Кацане" за авиокомпаниите. Размерът на отстъпката за редовните полети "София - Бургас - София" е 70%, а за "София - Варна - София" ще е 90 на сто.

Проблемът е, че тези наистина сериозни стимулиращи отстъпки се предлагат за октомври, ноември и декември, когато и пътуващите между столицата и морето значително намаляват. Както се пошегува един летищен експерт – концесионерът само е забравил да предложи на пътниците и кожухчета за престой на плажа. 

 

Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във