Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летище София понижава таксите от 2018 г.

Летище София предлага нов спад в таксите за обслужване на пътник от идната година. В момента тя е 5.50 евро. Отправеното до Главната въздухоплавателна администрация (ГВА) предложение е да спадне на 5.46 евро, а таксата, която плащат авиокомпаниите за кацане на самолет, да се намали със 7% от 1 януари. Предложението подлежи на одобрение от ГВА.

От началото на 2017 г. летището уеднакви таксите за пътник за двата терминала и ги установи на 5.50 евро. Това доведе до недоволство от страна на нискобюджетния превозвач "Уиз ер". Причината е, че компанията не успя да премести всичките си полети от новия терминал 2 и затова предпочете да продължи да лети от стария терминал. В същото време обаче качеството на услугите и условията на двата терминала са напълно различни. До края на 2016 г. на новия терминал се плащаше такса от над 10 евро на пътник. "Уиз ер" сезира Комисията за защита на конкуренцията и заплаши с оплакване в Брюксел.

Междувременно  правителството одобри промени в наредбата за формиране на летищните такси. С тях се изменя напълно методиката на формиране на цените. От летище София уточняват, че това е заради уеднаквяване с правилата, по които това се прави в другите страни от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във