Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Летище София" пита пътниците "Доволни ли са от обслужването"

Международното "Летище София" е най-голямото и най-натовареното в България. За да запази и зисили своето положение, концесионерът „СОФ Кънект“ започна програма за измерване на удовлетвореността на пътниците - ASQ (Airport Service Quality), съобщават от аеропорта.

Програмата е разработена от Международния съвет на летищата (Airport Service Quality) и се използва от летища по цял свят. Целта на проучването е да се определи  удовлетвореността на пътниците от престоя на летището и да даде насоки за подобряване на услугите и дейностите, за да отговорят на потребителските очаквания.

Анкетата включва 34 въпроса, които са свързани със заминаващите пътници още от пристигането им на летището до излитането на самолета. По скалата от 1 до 5 пътниците оценяват "Летище София" като достъпност и условия за паркиране, регистрация на пътници и багажи за полет, проверките за сигурност, паспортен контрол, търговски обекти и предлагания асортимент от продукти в тях, заведения за хранене, включително и мнението за дейността на държавните служби, които оперират на аерогарата. Някои от въпросите в анкетата дават възможност на пътуващите да изразят  мнението си  като коментар.

Участващите в проучването световни летища за момента са 239, от които 93 са в Европа. Според годишния си пътнически трафик (диапазонът 5-15 млн. пътници за година) ACI EUROPE поставя най-голямото българско летище в една група с още 30 европейски летища като Севиля, Краков, Бергамо, Ница, Тулуза, Солун, Белград и други.

„Присъединяването на "Летище София" към проучването е част от стратегическата ни цел да подобряваме пътническото преживяване. Мнението на пътниците е основата, върху която да изградим процесите на летището и да го превърнем в желана отправна точка за всяко пътуване“, заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "Летище София".

От 2020 година "Летище София" е отдадено на 35-годишна концесия на "Соф Кънект" АД. То е възел за националния авиопревозвач - Bulgaria Air, както и за нискотарифните авиокомпании Ryanair и Wizz Air. "Летище София" е база и за единствената българска авиокомпания, която изпълнява полети на дълги разстояния - GullivAir. Аеропортът отбелязва заничелно нарастване на пътникопотокът през последните години, след като нискотарифните авиокомпании започват да оперират полети от и до летището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във