Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Летище Пловдив“ увеличава броя на пътниците, планира нови авиолинии

„Летище Пловдив“ увеличава пътникопотока като активно работи за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети. А през последните месеци са подобрени икономическите показатели като са увеличени и приходите от дейността. Това стана ясно по време на срещата на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с председателя на съвета на директорите и изпълнителния директор на дружеството Дойчин Ангелов и Красимир Пешев.

Летището седмично обслужва 5600 пътници от 14 редовни полета по четири направления – Лондон (Лутън), Лондон (Станстед), Дъблин и Меминген. Добрата новина е, че предстои да бъдат открити още редовни линии - от Пловдив за Бурса и Истанбул. До края на годината се очаква да приключат преговорите за възстановяване линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон догодина. В плановете за развитие на летището е да започнат и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет.

Ако тези проекти се осъществят, ще се подобрят значително транспортните връзките на Южния централен район с Европа и Азия, това ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окажат положително въздействие на туристическия сектор.

Положително върху развитието на летището оказва и това, че за пътуващите вече има директна транспортна връзка между аеропорта и Пловдив. От юни дружеството има  договори с частен превозвач и са пуснати шатъл бусове.

За по-добро обслужване на пътниците предстои Община Пловдив да открие редовна автобусна линия от града до летището, като предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на превозвач.

По инициатива и с финансовата подкрепа на Фонда за развитие на летището през септември ще започне и внедряването на интегрирана информационна платформа. Целта е да може на туристите и гостите да бъдат предлагани в пакет услуги и атракции в различни дестинации в региона, както и решения за бизнеса, онлайн продажби и други.

От летището са поискали съдействие от областния управител Ангел Стоев за среща с министъра на транспорта или негов заместник, за да се разговаря за неразплатени от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ общо 1.4 млн. лв. за вече извършени дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във