Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летище Пловдив е обявено за концесия за четвърти път

Правителството прави пореден опит да даде на концесия летище Пловдив, след три провала. Министрите приеха на днешното си заседание решение за откриване на нова процедура за концесиониране на обекта. Причината е, че при предходната процедура няма подадени оферти.

Летището се отдава на концесия за срок от 35 години. Предвижда се новата процедура да бъде проведена в съответствие с влезлите в сила през април европейски изисквания за възлагане на договори за концесия. По този начин се осигурява възможност за привличане на по-широк кръг потенциални инвеститори.

След публикуване на обявлението в „Официален вестник” на Европейския съюз цялата документация за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и достъпът до нея ще е пълен и безплатен.

През септември се провали третият опит за концесия на летището, въпреки че две турски и две китайски компании проявяваха интерес. Сумата, която концесионерът трябваше да плати, беше минимум 35,3 млн. евро без ДДС.

Според специалисти, най-доброто развитие на летището е в посока товарни превози, поради близостта на индустриалните зони „Тракия” и „Марица”. Там успешен бизнес развиват десетки български и чужди компании.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във