Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Летищата във Варна и Бургас отчитат 12% спад на пътниците

През зимата летището във Варна ще има директна въздушна връзка със 17 дестинации, от които пет са нови. Това съобщиха от фирмата концесионер на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт"

От началото на годината до края на септември варненското летище е обслужило над 1.8 милиона пътници. През 2019 г. летището във Варна работи с 9 нови авиокомпании и обслужва 5 нови дестинации. За същия период летището в Бургас е обслужило над 2.81 милиона пътници.

Към деветмесечието и двете летища отчитат спад на пътниците с 12 на сто, което, според концесионера, е нормално развитие предвид над 50-процентовия ръст достигнат в периода 2015-2018 година.

Новите маршрути от и за летището във Варна са Ливърпул, Берлин - Шьонефелд, Кьолн, Хамбург и Париж Бове - Тиле.

Останалите дестинации са София, Виена, Истанбул, Москва - Домодедово, Лондон Лутън, Дортмунд, Мюнхен-Меминген, Айндховен, Ларнака, Тел Авив и Милано - Бергамо и Копенхаген.

Спрямо въздушните връзки през миналия зимен период се отчита 60 процента ръст на целогодишните маршрути тази година. Ежедневни полети ще се изпълняват до София и Виена, а до Истанбул те ще са пет пъти в седмицата - понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя.

От и за летището в Бургас през зимата ще се обслужват четири полета седмично до Москва - понеделник, сряда, петък и събота и с два полета на седмица до Лондон- в понеделник и петък.

От днес влиза в сила зимното разписание на двете летища, което ще е в сила до края на март следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във