Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Леките автомобили пълнят хазната повече от товарните

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова представа първите данни за приходи от тол системата, която заработи на 1 март. Приходите от тол такси са общо около 26 млн. лева. Това включва 16.46 млн. лева от закупени маршрутни карти и 9 млн. лв. от тол декларации за автоматично таксуване от електронната система, т.е. чрез бордови устройства и GPS тракери. 

За периода от 13 март до 26 май приходите от винетки, които заплащат леките автомобили е 36.38 млн. лева. Заради ограниченията за пътувания по време на извънредното положение приходите за април са намалели наполовина спрямо същия месец на миналата година. Само за четвъртия месец на годината са продадени винетки за 11.51 млн. лв. при 22.41 млн. лв. година по-рано. 

По данни на регионалното министерство от началото на годината до 26 май приходите от пътни такси, т.е общо от винетки и тол такси са в размер на 186.20 млн. лева. 

Аврамова съобщи пред депутатите от регионалната комисия в парламента, че ще бъде предложена промяна в обхвата на тол системата, като се включат още пътни отсечки, тъй като в момента има области, в които няма пътни участъци в обхвата на тола.

Идеите на регионалния министър със сигурност няма да се харесат на превозвачите. Още в началото на годината след заплахи с протести, те си издействаха от премиера Бойко Борисов намаляване на цените на тол таксите и свиване обхвата на системата.

Браншът постигна договорка с правителството, че ако след три месеца търговска експлоатация на тол системата приходите са такива, каквито се очаква, тя ще продължи да работи по сегашния модел. Ако приходите не са според очакванията на управляващите обаче, ще се говори за актуализация на тарифите и обхвата.

Очаква се срещите между превозвачите и правителството да започнат през юни.

Тол системата стартира трудно и с няколко закъснения, въпреки мащабния проект за 200 млн. лв., реализиран от австрийската фирма "Капш". Първоначално беше планирано тол системата да тръгне на 16 август 2019 година. После сроковете бяха изменяни няколко пъти - през януари и накрая от 1 март, което бе записано в закона по предложение на депутатите от ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във