Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Леката индустрия с 10% от добавената стойност в индустрията

Производството на текстил, облекло, кожи и обувки създава близо 10% от добавената стойност в индустрията на България и осигурява заетост на над 90 хил. души. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев при откриването на Национална работна среща „Осигуряване на устойчиво бъдеще за текстилната, шивашката, кожарската и обувната промишленост в Югоизточна Европа“.

Възстановяването на позициите на българските фирми на чуждестранните пазари и заемането на нови такива са жизненоважни за развитието на леката промишленост на България. "Министерството на икономиката и индустрията работи за подобряване на достъпа до външни пазари на компаниите в сектора и подкрепа на износа им”, подчерта заместник-министър Димитър Данчев. За да се повиши ръстът на производителността на труда в секторите на леката промишленост, е ключово да се работи за повишаване на квалификацията на заетите, привличане на млади хора, развитие на иновации и дигитализация. Приоритет на икономическото министерство е активното въвеждане на дуалното обучение в България, за да се преодолее недостигът на квалифицирани кадри за предприятията и да се намали младежката безработица. “Считаме, че е важно да се създаде и поддържа информационна база данни на предприятията, които участват в процеса на дуално обучение като наемат ученици на работа”, добави заместник-министър Данчев.

Той е потвърдил ангажимента на министерството за свикване в най-скоро време на Отрасловия съвет на леката промишленост, който, както стана ясно от изказванията на представители на синдикатите, не е имал заседание от три години.

Събитието  се организира от европейския профсъюз industriAll Europe със съдействието на европейските и български браншови организации. То събра на едно място социални партньори в леката промишленост от България, Хърватия, Република Северна Македония, Румъния и Сърбия и даде възможност за  споделяне на добри практики и дискусии по актуални теми, като новите тенденции и кадровото осигуряване в производството на текстил, облекло, кожи и обувки.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във