Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛЕКАРСТВОТО, КОЕТО РАЗБОЛЯ БАЙЕР

Горещият август подложи на тежки изпитания немската фармацевтична и химическа групировка Байер (Bayer). Нещастията започнаха да се трупат, след като на 8 август тя неочаквано обяви, че изтегля от пазара лекарството липобей, предназначено да намалява съдържанието на холестерол в кръвта на човека. Основната причина за решението се оказаха страничните ефекти от употребата на медикамента, причинили смъртта на 52-ма пациенти в Италия, Франция, Испания и САЩ. Ударът бе изключително тежък, като се има предвид, че лекарството се използва от около 6 млн. души в света, където се продава под различни наименования: бейкол - във Великобритания и САЩ, сталтор - във Франция.
Растящото напрежение принуди доктор Манфред Шнайдер - управител на Байер, да даде специална пресконференция на 13 август. Той поднесе своите съболезнования на семействата на починалите, чиято смърт би могла да се свърже с употребата на продукта, въпреки че все още няма сериозни доказателства в подкрепа на подобно твърдение.
Доктор Шнайдер призна, че изтеглянето на лекарството идва в твърде неподходящ момент за компанията, чийто фармацевтичен бизнес вече има технически проблеми с производството на друг медикамент - когинейт, стимулиращ съсирването на кръвта. През първите шест месеца на тази година здравното поделение на Байер, към което принадлежи и производството на лекарства, е реализирало с 39% по-ниска печалба в сравнение със същия период на миналата година. А оперативната печалба на цялата групировка, в чиято структура освен здравното има още три производствени поделения - за полимери, химикали и агробизнес е намаляла с 23 процента. Най-лошото обаче тепърва предстои, защото само забраната на липобей ще намали очакваната годишна печалба на компанията с 600-650 млн. евро, без да се отчита негативното влияние на влошаващата се световна икономическа конюнктура.
Според доктор Шнайдер, въпреки проблемите, Байер не е фирма, която се нуждае от спасителен пояс. Управителят на компанията обяви, че в средносрочен план на пазара ще бъдат пуснати 42 лекарствени продукта, 18 от които вече се изпитват клинично. Но все пак заложената от здравното поделение на Баейр 20-процентна възвръщаемост на продажбите през 2002 г. няма да бъде постигната. А като цяло до 2005 г. групировката ще трябва да съкрати около 5000 служители, за да увеличи производителността на труда.
Лошите вести за елитната немска фармацевтична групировка само за една седмица свалиха цените на акциите й с 28% (виж графиките) и я принудиха да отложи за февруари 2002 г. планираното за 26 септември 2001 г. регистриране на акциите й на фондовата борса в Ню Йорк.
Особено обезпокоителни са непрекъснато растящите заплахи от правни действия срещу Байер. Семейството на починалата на 28 юли тази година в испанския град Сарагоса жена, чиято смърт се свързва с лечението с липобей, вече е завело дело в местния съд срещу немската фармацевтична компания. Подобни дела са възбудени във Франция, Италия и САЩ. В съдебната битка срещу Байер се готви да се включи и тежката артилерия в лицето на щатския адвокат Ед Фейгън и колегата му от Мюнхен Михаел Вити. Те станаха известни с делата, водени в полза на жертвите на нацизма, компенсирани от правителството на Германия с 10 млрд. г. марки. Отделно интерес към случая проявява и друг немски адвокат - Герхарт Баум, който защитаваше интересите на близките на жертвите от миналогодишната катастрофа на френския самолет Конкорд.
Засега официални представители на Байер яростно отричат фирмата им да има каквато и да било вина за смъртните случаи. Те твърдят, че всякакви искове за нанесени вреди са безпочвени и няма да издържат пред съда. В писмо до министъра на здравеопазването на Германия Ула Шмит те отхвърлиха и критиките на висши служители от министерството, че не са информирали коректно федералните здравни служби и заявиха, че са следвали стриктно законовите процедури.
Духовете започнаха да се успокояват и акциите на Байер леко поскъпнаха едва в началото на тази седмица, когато плъзна слух, че базираната във Великобритания фармацевтична групировка Глаксо Смит Клайн (GlaxoSmithКline) се готви да направи оферта за покупката на боледуващото лекарствено поделение на немската компания. Засега няма официално потвърждение на мълвата, но финансови анализатори оценяват евентуалната сделка на 15 млрд. щ. долара. В сумата не се включват задълженията, които биха произтекли от компенсирането на ищци по заведените дела, в случай че немската компания бъде осъдена. Те могат да достигнат няколко милиарда долара. Някои експерти сочат като особено привлекателно за Глаксо новото лекарство на Байер за стимулиране на потентността - варденафил, което ще бъде пуснато на пазара следващата година и ще конкурира виаграта на Пфайзер (Pfizer). Същевременно, според тях, антибиотиците и противовъзпалителните медикаменти, които формират 40% от печалбата на фармацевтичното поделение на Байер, ще влеят малко свежи сили в английската компания, която вече е световен лидер в тази ниша. Някои анализатори обаче прогнозират, че на евентуалната сделка между Байер и Глаксо ще се противопостави и Комисията за защита на конкуренцията. Според тях, много по-подходящо ще бъде Байер да продаде фармацевтичното си поделение на швейцарските компании Новартис (Novartis) или Роше (Roche), за които също се твърди, че проявяват интерес към немския производител. От другата страна на Атлантически океан към Байер гледат и щатските фирми Ели Лили (Eli Lilly) и Бристъл-Майерс (Bristol-Myers).
Специалисти от фармацевтичния бранш коментират, че най-приемливо за Байер ще е да продаде фармацевтичното си поделение. Това ще влее свежи средства и ще помогне за укрепването на химическия й бизнес, ако тя успее да купи немската специализирана химическа групировка Дегуса АГ (Degussa AG) - дъщерно поделение на местната енергийна компания Е.ОН (E.ON). Тя отдавна иска да се раздели с химическата си структура, за да се концентрира върху същинската си дейност в областта на енергетиката. Текущата пазарна оценка на Байер е 22 млрд. щ. долара, а на Дегуса - 5.6 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във