Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лекарствата по-евтини, но само в отчетите

Цялата държавна машина, която дърпа конците в здравеопазването, пак реши да се опита да ни направи на кръгли идиоти. Като по сигнал свише Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса отчетоха в един и същ ден грандиозните си успехи в борбата с високите цени на лекарствата. Още 50 медикамента ще са с между 2 и 85.7% по-ниски стойности след извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране, заяви здравният министър Десислава Атанасова. Това бил вторият удар, след като при предишната акция паднали цените на други 268 медикамента.


Здравната каса пък отчете отстъпки от стойността на 42 лекарства от Приложение 1 на позитивния списък и на 123 онкопрепарата за болнично лечение от Приложение 2. От тях ведомството щяло да икономиса почти 5 млн. лева.


Браво, това се казва ефективност! Общо 483 лекарства вече са от евтини, по-евтини, а фармацевтичният бранш жив да го ожалиш, скоро май ще фалира. Само че този розов сценарий се върти предимно в главите на част от управниците, които май никога през живота си не са стъпвали в аптека. Ако говорим за лекарствата с рецепта, напълно заплащани от касата, обявената икономия е в размер на по-малко от 1% от разходите, заложени в Закона за бюджета на здравната каса. Това означава, че само дребните риби, продаващи малки количества на институцията, са се съгласили да отстъпят от цените си.


В същото време шефката на дирекция Фармацевтично осигуряване в касата Николина Първанова призна, че за 112 онколекарства не са договорени отстъпки. Фирмите не се явили на договарянето или не пожелали да покрият изискванията за минимум 5% отстъпка и връщане на цените от търговете на здравното министерство през 2010-а. Това е поредното доказателство, че държавата е абсолютно безсилна в опитите си да извива ръцете на производители и дистрибутори на медикаменти. Те спокойно продължават да си продават на договорените на последния търг цени, без да ги е грижа кой е казал, че са намалили надценките си. Изискването за 5% отстъпка по принцип си е безумно. Ако някой е решил, че ще отстъпи с 4.5%, излиза, че просто не покрива условията и затова държавата го наказва с... по-висока печалба .


Изглежда, единствено министър Атанасова си вярва, че ще промени Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, за да намали цените на медикаментите без рецепта, или пък че ще убеди финансовия министър Симеон Дянков да смъкне безпрецедентния за Европа ДДС за лекарствата от 20 процента. Той вече каза, че понижение на данъка не се предвижда и за 2013-а. Затова ще продължим да се лекуваме със скъпи лекарства и отново да се разболяваме от цените им.

Facebook logo
Бъдете с нас и във