Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лечева ще провери работата на държавното тото и на спортните бази

Служебният спортен министър Весела Лечева представи екипа си и приоритетите пред министерството в рамките на служебното правителство. Тя подчерта, че една от най-важните задачи е връщане на спокойствието и сигурността, така че да бъде осигурен безпрепятствен тренировъчен процес на състезатели, треньори и специалисти. Другата цел е възстановяването на диалога със спортните федерации, който бил прекъснат в последните месеци.  

Екипът на Министерството на младежта и спорта ще подготви Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта (2022-2034), като ще бъде използван капацитетът на специалисти от НСА, БАН, НСИ и всички министерства, които имат отношение към тази политика. Документът ще бъде оставен на следващото редовно правителство. 

Ще бъде направен анализ на работата на Българския спортен тотализатор и „Национална спортна база“ ЕАД. Министърът изтъкна, че Спортният тотализатор е изключително важен за финансирането на спорта и се очаква с последните законови промени той да акумулира чувствително повече средства. "В България спортът е системно недофинансиран. В този контекст възниква и въпросът за състоянието на Българския спортен тотализатор, който се явява основен финансов източник за българския спорт. Последните промени, които се направиха в Закона за хазарта и за начина, по който да работи държавното предприятие, предполага увеличаване на средствата за българския спорт. Затова и хората, назначени да управляват тази изключително важна структура, трябва да са с професионални умения и компетентности. Изискала съм цялата информация за начина, по който се управлява дружеството през последните няколко години. Важни са решенията, които са взимани по отношение не само на приходите, но и целесъобразността на разходите и тяхната ефективност", посочи Лечева. 

Анализ ще бъде направен и за работата на "Национална спортна база", която управлява най-големите спортни обекти. Там също са констатирани проблемни теми. "НСБ има сериозни проблеми свързани с тренировъчния и състезателния процеси. Много са важни компетенциите на хората, които извършват тази административна дейност. Имала съм възможност да контактувам в предишното ми качество на президент на Българския стрелкови съюз. Бих казала, че се желае много повече, защото тези дружества стопанисват най-важните спортни обекти за българския спорт", каза министърът, припомняйки и провалено състезание от националния спортен календар.

Във връзка с плановете за стадион "Българска армия" спортният министър посочи, че най-важната задача е да се запази държавният интерес, без да се пречи на развитието на спортните организации. Запитана за залата в Бургас, за чието довършване редовното правителство е отпуснало допълнителни 15 милиона лева, Лечева уточни, че парите не са част от бюджета на Министерството на младежта и спорта. "Проблемът със залите като тази в Бургас е, че се правят проекти, в които се наливат огромни средства, без да се взима предвид тяхната ефективност и възможността за бъдещата им експлоатация и поддръжка", констатира тя.

Весела Лечева обяви, че няма осигурени 50 милиона лева за спортния комплекс "Червено знаме" в София, за който говореше нейният предшественик Радостин Василев. Работата по обследването на обектите от екип на ВИАС продължава. "Няма да взема сама решението за съдбата на комплекса, а след консултации с широк кръг специалисти", увери тя. 

Заместникът-министърът Петър Бучков ще отговаря за младежките програми, като водеща за тях трябва да е прозрачността. Той даде пример с организация, която е спечелила проект за 400 000 лева, а е била създадена през месец април тази година. Това поражда съмнения за мотивите, които стоят зад въпросната процедура. Организацията сама се е отказала от реализацията на проекта си. 

Зам.-министърът Петър Георгиев постави акцент върху олимпийската подготовка, като вече се водят разговори с федерациите не само за Париж 2024, но и за Лос Анжелис 2028. Също така се надява до месец да бъде пуснат единен регистър, обхващащ всички спортни организации, бази и треньори, който е част от изпълнението на политиката за електронно управление на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във