Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лавров очаква "добри шансове" за "Росатом" в търга за АЕЦ "Белене"

Руският външен министър Сергей Лавров очаква държавната корпорация "Росатом" да има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" в България, съобщава ТАСС.

"Росатом" е готова да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на атомната електроцентрала в Белене. Разчитаме на добрите шансове на нашата държавна корпорация, като се има предвид, че именно тя е производителят на ядрените реактори и авторът на технологиите в този проект, заяви Лавров по време на разговорите си българския вицепремиер Екатерина Захариева, която е на посещение в Москва. 

Както "Банкеръ" вече писа, "Росатом" участва в процедурата за "Белене" като кандидат за стратегически инвеститор и логично е смятана за фаворит. Тя първа потвърди интереса си към проекта. Нейната дъщерна фирма "Атомстройекспорт" е производител на реакторите, а и енергийният министър Теменужка Петкова неведнъж е отбелязала, че централата в Белене не може да бъде реализирана без разговори с руската страната, тъй като "Росатом" е конструктор на проекта. 

Поне засега АЕЦ "Белене" ще се реализира без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване от парламента към правителството при "размразяването" на градежа. 

В следващата една година предстои да бъде направена по-кратка листа на кандидатите, с които правителството желае да работи. След това от тях ще се очакват конкретни оферти, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят преговори.

Желанието си да инвестира в проекта е заявила и Китайската държавна ядрена корпорация (CNCC). Преди година нейни представители посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване. Само два месеца по-рано Народното събрание даде зелена светлина за "възраждане" на строителството. Не е изключено в един момент китайците и руснаците да се окажат партньори в реализацията на начинанието като акционери. 

Третият международен играч, заявил желание да инвестира във втората атомна централа, е Южнокорейската хидроатомна корпорация. Нейната оферта трудно може да се причисли към тези на фаворитите, тъй като досега тя не е работила с подобна техника.

Не е ясно доколко сериозен е интересът от страна на германската "Бектрон Карлсруе".

Останалите претенденти за стратегически инвеститор са български.

Facebook logo
Бъдете с нас и във