Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЛАВИНА ОТ УВОЛНЕНИЯ В ЗЕМЕДЕЛСКОТО МИНИСТЕРСТВО

Вместо новогодишни честитки земеделският министър Нихат Кабил връчи на доста свои подопечни заповеди за освобождаване от работа. Пръв отпадна директорът на Държавен ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) д-р Светозар Василев. Мотивите в заповедта са, че е подвел министъра на земеделието и горите и така не са изпълнени предприсъединителните ангажименти за преструктуриране на предприятията от хранителната индустрия. Прегрешението на Светозар Василев е, че е публикувал списък на мандри и кланици, затворени заради неизпълнение на изискванията за контрол и безопасност на храните, но в черния списък са попаднали и предприятия, които са покрили евростандартите. Някои от тях са били затворени заради лоша хигиена, но след това собствениците им са открили нови фирми със същото име, но са въвели в тях системите HACCP и ISO. Сред засегнатите са известни дружества, които зареждат с храни големи супермаркети, като ЕООД Булмес трейдинг, кланица ЕТ Плам 92, Старс Къмпани ООД, ЕТ Такт-Ася Миланова и др. Овакантеното място в ДВСК ще заеме д-р Илиян Костов, който от няколко месеца е в командировка като експерт в българската мисия в Брюксел. Преди това той бе директор в ДВСК и координатор на дейностите по безопасността на храните към земеделското министерство. Нихат Кабил е поканил несправедливо набедените на лична среща.
Националният център по аграрни науки (НЦАН) също ще посрещне Нова година обезглавен. След освобождаването на председателят му акад. Цветан Цветков, лавината помете и цялото ръководство на центъра. От агроминистерството твърдят, че е възникнал конфликт заради отказа на академика да създаде служба по трудова медицина, която да обслужва системата на земеделието и горите. Но мнозина се съмняват, че това е истинската причина, тъй като такава служба бе създадена и просъществува само няколко месеца през тази година. Дейността й бе прекратена, след като не бяха удължени договорите за работа на служителите в нея. Центърът остава на подчинение на заместник-министър Светла Бъчварова, която преди да поеме тази пост, бе изпълнителен директор на НЦАН.
В края на годината с поста си се раздели и изпълнителният директор на Напоителни системи АД инж. Тодор Емилов. Той напуснал по собствено желание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във