Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Лавина от искания към обвинител № 1

Тежко му се пише на главния прокурор Сотир Цацаров, след като представители на различни институции и политически сили взеха да го дърпат за пеша с разнообразни искания, особено за снемане на имунитета на опонентите си. Такъв апел отправи в петък (31 януари) и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който засега е последният политик, чиято неприкосновеност Цацаров поиска заради хулиганските му изцепки на летището във Варна.


Г-н главен прокурор, поискайте имунитета на президента на Републиката, за да може той да даде показания как е прехвърлял пари в офшорни сметки, призова Сидеров от парламентарната трибуна.Атакист № 1 поиска главният прокурор да вземе и имунитета на Бойко Борисов, тъй като за него има данни за извършени престъпления в много голям мащаб. Сидеров се аргументира с резултатите от проверката на парламентарната комисия, която разнищи дейността на "Авиоотряд 28" и злоупотребите със средства от бюджета.


Предводителят на "Атака" се учуди защо прокуратурата мълчи по повод на скандалните твърдения, че Борисов е предлагал 500 хил. лв. на криминални елементи за провокации на протестите и ексцесии, които да доведат до държавен преврат.


"Къде са били през лятото на 1989 г. сегашният президент и лидер на най-голямата парламентарна група? Какво правеха президентът и лидерът на най-голямата група? Аз трупах статии, те трупаха милиони на гърба на народа - чрез охранителни фирми, нечист бизнес. С това е натрупал милионите, с които си купи скъпите имоти в Гърция, но днес това не му пречи да излезе и да говори за евроатлантическите ценности", заяви Сидеров. Той обвини Плевнелиев, че вместо да работи за страната си, изпълнявал евтини поръчки, визирайки предложението му за референдум за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот.


Към ведомството на Сотир Цацаров беше препратена и горещата интрига с подслушването на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тази седмица стана ясно, че в рамките на разследването срещу бившия антимафиот от града на болярите Орлин Тодоров (заради което Цветанов е без имунитет) срещу заместник-председателя на ГЕРБ са били използвани законни СРС-та. С елегантен финт сегашният вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев прати на 31 януари топката в полето на прокуратурата. "Не знам дали е подслушван Цветанов, но ако това, което казва, е вярно, разбирам, че той е подслушван законно и ако той е подслушван законно от прокуратурата, то по никакъв начин изпълнителна или законодателна власт нямат достъп до тази информация", изтъкна Йовчев. Така държавното обвинение,ще не ще,би трябвало да отговори на твърденията на защитата на Цветанов, че клиентът им е бил подслушван буквално допреди дни, без да е ясно на какво основание.


От прокуратурата все още не са коментирали случая. На отчета на МВР в четвъртък (30 януари) заместник главният обвинител Борислав Сарафов отбеляза, че не е запознат с казуса и ще направи проверка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във