Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Лаборатории за изследване на COVID-19 работят с дарения

Няколко лаборатории за изследване на заразени от коронавируса бяха създадени през април, като те работят и благодарение на получени дарения - в Разград, в Пловдив, в Плевен, в Стара Загора.

С единодушие местният парламент е одобрил предложението на кмета Георг Спартански да бъдат дарени 10 000 лв. на Вирусологичната лаборатория при Медицинския университет в Плевен, съобщиха от общината. Средствата ще бъдат предоставени от фонд "Резервен" на общинския бюджет и ще бъдат използвани за закупуване на консумативи за изследване на COVID-19.

Медицинският университет в Плевен

изгради и оборудва новата Вирусологична лаборатория за изследване на коронавирус към Научноизследователския институт ва висшето училище. В създаването й са вложени голям размер собствени средства, съобщиха от Медицинския университет. Наличието на Лабораторията за изследване на COVID-19 в град Плевен е от съществена важност и значение за справяне с епидемичната обстановка и излизане от извънредното положение в страната.

Тя започна  дейност на 6 април с капацитета да обслужва Северозападна България. С нарастването на броя заразени в Плевен и региона и увеличаването на направените тестове лабораторията изчерпва постъпилите от дарения средства, затова и Медицинският университет призова за необходимостта от подкрепа, в отговор на което е и днешното решение на Общинския съвет.

Много видни общественици, организации, фирми и граждани изразиха желание и готовност да подкрепят финансово висшето училище в това полезно за обществото и науката начинание и да помогнат за снабдяването с консумативи за извършване на PCR тестовете още при стартиране на диагностичния процес.

PСR лабораторията за диагностициране на болни от коронавирус е открита и в разградската болница вчера, съобщиха от пресцентъра на област Разград. Оборудването е закупено с безвъзмездно предоставени средства от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Специализираното оборудване е инсталирано в Медико-диагностичната лаборатория по клинична микробиология в

Многопрофилна болница за активно лечение "Свети Иван Рилски" в Разград

Предстои сертифициране на новата апаратура, която ще може да се използва и за изследвания на други грипоподобни болести след края на пандемията. С нея ще могат да бъдат правени PCR тестове за наличие на зараза с COVID-19. Този тип тест е считан за златен стандарт за откриване на коронавирус. В момента само няколко лаборатории в страната имат подобно  специализирано оборудване.
Досега всички проби със съмнения за наличие на зараза с COVID-19, взети от жители на област Разград, се обработваха в лаборатория във Варна.

До момента са направени около 100 теста от болницата в Разград и около 50 теста от РЗИ – Разград. Предстои да бъдат направени тестове на всички служители на ОД на МВР, дежурещи на контролно-пропусквателните пунктове в град Разград, както и на други групи служители, които работят непосредствено с гражданите. Капацитетът на тази лаборатория е за обработване на 56 проби, а в нея ще работят лекар, биолог и трима лаборанти.

В Пловдив също има лабораторията за изследване на заразени от COVID-19. Тя е изградена в двора на Инфекциозната клиника към

Университетската МБАЛ "Св. Георги".

Тя ще бъде в изцяло нова сграда и ще има четири помещения и един лекарски кабинет. Нейното изграждане станало възможно след намесата на Община Пловдив и благодарение на дарението на собственика на "Международен панаир Пловдив" АД Георги Гергов, отбеляза кметът Здравко Димитров.

Болницата е получила близо 720 000 лева, като половината от тях са използвани за изграждането на лабораторията, в това число и апаратурата, строително-монтажните дейности, фризери, камини и т.н. Около 230 000 лева са предвидени за тестове - 3000 броя, които ще се реализират за около един месец.

Болницата предвижда закупуването на допълнителни тестове за следващите няколко месеца. Апаратурата е доставена за изключително кратко време.

Капацитетът на лабораторията е да обработва 28 теста за три часа. Тя ще работи на две смени по шест часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби. При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и до 140 проби.

Закупените PCR-тестове са от Южна Корея. Лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията с възможност за широка гама вирусологични изследвания. Южнокорейската фирма производител разполага с широк кръг диагностично портфолио, което да обезпечи бъдещата работа на лабораторията и на УМБАЛ „Св. Георги“ и да подобри диагностиката в Пловдивска област.

От 1945 г. болничната база на Университетската МБАЛ "Св. Георги" е обявена за факултетска болница, база за клинично обучение на медицинските кадри от България и от чужбина към Медицинския факултет при Пловдивския университет.

Лаборатория за изследване на COVID-19 бе създадена и в Стара Загора в началото на март след екипната работа на Тракийския университет и

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

За сформирането и оборудването на звеното помогна добрата колаборация на ръководствата на двете институции - ректора на висшето учебно заведение доц. д-р Добри Ярков и директора на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Лабораторията е създадена по нареждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб и ще обслужва седем области - Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

Facebook logo
Бъдете с нас и във