Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗП затяга мерките за продажба на цигари на ученици

Комисията за защита на потребителите от утре започва проверки за спазване забраната за продажба на цигари и алкохол на учениците в близост до учебните заведения и местата, където те се събират по-често. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в ефира на БНТ2. Той отправи и апел към родителите да внимават за нелоялни търговски практики при пазаруването на стоки за ученици.

"Търговците хитруват и понякога намаленията, които анонсират, всъщност не са реални. Използват възможността да вдигнат цените преди да обявят дадения процент намаление и така той реално не съответства на цената, на която са продавали съответните стоки до момента на намалението", заяви Маргаритов. По негови думи подобно нарушение е констатирано от КЗП както при по-малките търговски обекти, така и при големите вериги.

В началото на този месец КЗП започна кампания за проверки на ученически стоки в цялата търговска мрежа и в онлайн порталите, в които се продават подобен тип артикули. Комисията ще проверява и така наречените "стоки за шега". Според Маргаритов, инспекторите на контролния орган са се натъквали на подобни стоки, които имитират различни храни, но при допир или изтегляне излъчват напрежение, по-високо от допустимото по закон.

"Действията на КЗП ще бъдат актуални не само по случай 15-ти септември, но и ще се разгръщат и занапред във времето", обеща Маргаритов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във