Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗП проверява спа хотелите в планинските региони

Комисията за защита на потребителите (КЗП) направи внезапна проверка на хотели във Велинград, съобщава регионалната редакция на "Дарик". От КЗП са проверявали дали предоставянето в хотелите услуги отговарят на законовите изисквания за класа и категорията, за които имат издадено удостоверение. В обхвата на инспекцията попадат и спа центрове и дали хотелите имат право да се рекламират като такива. Акцент в проверката е дали хотелите отговарят на категоризацията "четири звезди", т.е. изискванията за входове, стълбища, дали има стопански ход, луксозни ли са асансиорите, фотьойли, масички, столове, включително наличие на универсална инвалидна количка, продукти за ресторанта, наличие на фризьорски салон, детски кът, сейфове в стаите.

След проверката от КЗП описват констативен протокол, в който се нанасят всички данни. От хотелиерите се изисква справка за професионалната езикова квалификация на служелите им- дипломи, стаж, договори за назначение. Основно това засяга управителите, масажистите в спа центъра, кинезитерапевтите.

"И в предишни периоди от контролната ни дейност сме обхващали летния планински туризъм. Той е много важен компонент от летния туристически продукт в България. Ако условно го наречем алтернативен на морския туризъм, в последните години той печели все по-голяма популярност", отбеляза председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Разбира се, при проверките са констатирани и някои пропуски, но има и отличници. Например х-л "Royal Spa", който е преизпълнил всички изисквания на комисията за безопасност, чистота, квалификация на персонала и предлаганите услуги. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във