Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК заподозря "Аурубис" в злоупотреба с цените

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подозира предприятие за преработка на медни концентрати и вторични продукти "Аурубис България", което се намира в Пирдоп, в злоупотреби с ценообразуването. Антимонополната комисия има основания да смята, че има сключено забранено споразумение с "Комбината за цветни метали" (КЦМ) в Пловдив, съобщиха от КЗК, след като ден по-рано стана ясно, че са извършвали проверка в офисите на фирмата в Пирдоп. Служителите на комисията са иззели документи на хартия и компютърни данни.

Това било предприето като част от проучванията на КЗК по преписка, образувана след искане на "Агрополихим“ Девня. Компанията твърди, че "Аурубис" и КЦМ-Пловдив нарушават Закона за защита на конкуренцията.

От КЗК обясняват, че "Аурубис" е злоупотребявала при определянето на цените на сярната киселина, който е една от преработваните от нея суровини. "Целта на проверката на място беше да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение", посочват от там.

Събраната информация предстои да бъде анализирана включително и чрез специализирана форенсик лаборатория. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието на нарушение, КЗК ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във