Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК започна проверка на сделката за активите на ЧЕЗ в България

Председателят на КЗК Юлия Ненкова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри производство по придобиването на енергокомпаниите на чешката ЧЕЗ Груп в България от страна на Еврохолд България АД.

Еврохолд ще придобие компаниите на ЧЕЗ Груп в България чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V., което е 100% собственост на Еврохолд България АД и е специално създадено за целите на сделката с ЧЕЗ Груп. Eastern European Electric Company B.V. ще оперира като подхолдинг на Еврохолд и ще концентрира дейността на всички дружества на ЧЕЗ Груп в България след получаване на необходимото одобрение от регулаторните органи.

Застрахователният холдинг внесе необходимите документи за придобиването на активите на ЧЕЗ в КЗК на 13 август. Близо два месеца по-рано двете страни по сделката сключиха договор на стойност 335 млн. евро. Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, фирмата за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия" ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, фирмата за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички изброени.  

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд"  Асен Христов обяви, че за да завърши сделката холдингът ще увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две големи международни институции. Те ще предоставят на "Еврохолд" над 300 млн. евро през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин. Бе разяснено също така, че първоначално пет кредитни институции са имали интерес към заема - "Дойче банк", "Номура", "Уникредит", "Джей пи морган" и "Митсубиши". Неофициалната информация е, че "Еврохолд" ще получи синдикиран заем от  "Дойче банк" и "Номура".

Дружеството Eastern European Electric Company B.V. е регистрирано в Холандия във връзка с изискванията на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването.

Ако КЗК разреши сделката, по нея следва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране. Поне към момента няма официална информация дали КЕВР е разработила конкретни критерии, по които ще разгледа придобиването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във