Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК ЗАПЛАШИ CEZ СЪС СОЛЕНИ ГЛОБИ

Близо пет месеца след като CEZ въведе тримесечното отчитане на електромерите, предизвикало вълна от протести сред потребителите, в четвъртък (25 септември) Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) все пак реши да се самосезира и да провери дали дружеството не нарушава българското законодателство. Всички предприятия от групата на чешката компания - ЧЕЗ България, ЧЕЗ Разпределение България, ЧЕЗ Електро, ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ Лабораторис и ТЕЦ Варна, ще бъдат проверени дали не са престъпили чл.18 от Закона за защита на конкуренцията, забраняващ злоупотребата с господстващо положение. Ако бъде доказано такова провинение, КЗК може да санкционира всяка една от фирмите с 300 хил. лева.
От антимонополния орган обясниха, че повод за образуването на производството са множеството публикации в медиите, както и честите сигнали на гражданите, в които се посочва, че с въвеждането на тримесечно отчитане CEZ събира от абонатите си авансово пари за електроенергия, която те не са ползвали. Това бе и причината в края на август Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също да започне проверка по този въпрос. Тогава председателят й Константин Шушулов обеща до началото на октомври да бъде изготвен обстоен анализ и ако се установи нарушение, регулаторът да възстанови предишния режим на отчитане. Според ръководството на електроразпределителната компания обаче, засичането на електромерите за по-дълъг период е масова европейска практика и не е противозаконно. Дори чехите да са прави, от КЗК изтъкват още редица проблеми, които също могат да докарат на дружеството солени глоби. Става въпрос за това, че CEZ самостоятелно проверява дали собствените му уреди отчитат точно и подава ток с напрежение извън допустимите граници, което води до повреда в електроуредите и нанася щети на потребителите. Антимонополистите ще разследват също така и спирането на електроенергия без съдебно решение, което е в нарушение на законовите разпоредби, както и въвеждането на нови цени за повторно включване на захранването след прекъсване заради неплатени сметки.
От CEZ заявиха, че ще окажат пълно съдействие на антимонополната комисията при започналата проверка, за да може в най-кратки срокове да се докаже, че няма виновно поведение от страна на нито една от фирмите. Освен това ръководството отбеляза, че всички предприятия в групата работят на регулиран пазар и няма как да нарушат строгите правила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във