Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК ЗАБРАНИ ДОГОВОР НА КРЕМИКОВЦИ

Комисията за защита на конкуренцията спира действието на подписаното на 15 ноември 2004 г. споразумение между Кремиковци АД и Цемеко ООД за доставка на шлака от металургичното производство на комбината. Договорът фиксира не само цени, но и конкретни количества на доставките. Според експертите на антимонополната комисия обаче ако тези количества бъдат предадени на Цемеко, останалите потребители на суровината ще бъдат напълно или във висока степен лишени от достъп до нея.
Шлаката от металургично производство е основна суровина при получаването на доменен цимент. Тя не може да се замени с друга добавка, нито пък влаганите количества могат да се намалят. Ако не могат да я купуват от единствения местен доставчик, смята КЗК, останалите циментови заводи у нас ще бъдат принудени да спрат производството на шлаков цимент. Тъкмо той обаче формира основната част от продажбите на Златна Панега АД, Холсим АД и Плевенски цимент АД. Така те ще бъдат изключени от пазара, а Девня ЦиментАД ще загуби значителна част от клиентите си.
Заключението на КЗК е, че осъществяването на договора ще замени сегашната олигополна структура на пазара на шлаков цимент с монопол на Цемеко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във