Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК се сдобива със свръхправа, ще влиза и в домовете на служителите

Комисията за защита на конкуренцията се сдобива със свръхправа, които ще ѝ позволят да претърсва домове на служителите на веригите, да изземват информация от личните им компютри и телефони в търсене на нелоялни търговски практики.

Затова алармираха от Сдружението за модерна търговия(СМТ), което обединява най-големите търговци на нашия пазар. От там уточняват, че новите регулации са заложени в промени на Закона за защита на конкуренцията(ЗЗК) и смятат, че те ще доведат до затрудняване на търговията на дребно и влошаване на бизнес средата в България. При установени нелоялни практики ще се налагат солени глоби до 5% от оборота на веригата за предходната финансова година.

„Предложените промени в ЗЗК надхвърлят нейния обхват, при това без оценка на въздействието и без диалог със заинтересованите страни, в какъвто ние сме готови да участваме. Според нашия анализ предложените свръхрегулации ще навредят и на търговците, и на производителите, и най-вече на българския потребител“, заяви изпълнителният директор на сдружението Йордан Матеев. 

От СМТ са категорични, че в проекта има неясни и противоречиви текстове, които ще затруднят търговията на дребно, като ограничат „нормални и разпространени търговски практики“ и това ще има негативен ефект върху отношенията между търговци и производители по веригата за доставка на храни и селскостопанска продукция.

Допълнителните забрани на търговски практики са подготвени без оценка на въздействието и без ясни и конкретни мотиви, което е в ярък контраст с практиката в останалите държави членки на ЕС, където въвеждане на допълнителни ограничения е предшествано от широка обществена дискусия за необходимостта и ефектите от тях, напомнят от сдружението.

Предложението на СМТ е да се вземе пример от други европейски държави и за нарушения на добрите търговски практики при доставките на храни да следи специализиран орган към Министерството на земеделието, храните и горите.

Недоволството на търговците е и срещу предвидените в законопроекта високи глоби за санкциониране на нелоялни търговски практики в размер до 5% от всички приходи от продажби на предприятието-нарушител за предходната финансова година. В становището се напомня, че те не се изискват от директивата на ЕС и са непропорционално високи спрямо нивото на обществена опасност на този тип нарушения.

От браншът считат, че толкова високи санкции биха били съотносими за тежки нарушения на конкурентното право (картелиране, злоупотреба с монопол), които биха могли да засегнат целия пазар и потребителите, но не и за обикновени търговски отношения между две компании.

Забраната за ексклузивни доставки на храни ще навреди на малките производители, убедени са в сдружението и недоволстват срещу предвидените промени в ЗЗК, в които без каквито и да е мотиви се забраняват ексклузивните доставки на храни и селскостопански продукти.

Авторите на законопроекта не отчитат факта, че договорите, които предвиждат ексклузивитет, може да са полезни за конкуренцията на пазара, като осигуряват канали за дистрибуция и доставка и намаляват разходите за производство. Подобни договори подпомагат по-малки производители да развият производството така че да отговорят на нуждите на пазара, и представляват нормална търговска практика, която сама по себе си не застрашава конкуренцията, се казва още в позицията.

Ако бъде приет в този вид закона, той ще засегне и „собствени марки“ на търговските вериги, категорични са от СМТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във