Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК се самосезира по схемите училищен плод и мляко

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство по схемите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на млечни продукти в училищата. От мотивите на антимонополния орган се вижда, че 8 фирми не са съгласни с новите изисквания в Проекта на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

Според сигналите, постъпили в КЗК изискването за наличието на български държавен стандарт за млечните продукти на практика изключва производителите от други страни членки на ЕС от участие в процедурите за избор на доставчик.

Търговците посочват още, че през периода на действие на схемите от ноември до май единствените плодове и зеленчуци, които могат да бъдат предложени от български производители са ябълки и моркови. Изискването по схемата "Училищен плод" обаче е те да доставят минимум четири различни продукта месечно.

Тези две изисквания според потенциалните доставчици могат да доведат до провал на схемите заради нуждата от провеждане на нови процедури за избор на заявители. Тази процедура би отнела около 3 месеца. В допълнение, търговците, които вече имат сключени договори с производители, доставчици и други, за да кандидатстват по схемите, ще трябва да ги прекратят с всички произтичащи за тях финансови санкции.

В края на октомври 17 фирми, доставчици на храна по двете схеми се заплашиха, че ще обжалват пред Върховния административен съд промените в методиката за възстановяване на разходите за доставка на продуктите по схемите. Според търговците  с измененията цените им се намаляват с 60 на сто. Тогава търговците заявиха, че може да се откажат да доставят храна в училищните заведения.

Програмите за предоставяне на плодове и зеленчуци и на млечни продукти на деца в детските градини и учениците до 4 клас работят у нас вече 5 години. Схемите се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет на България под формата на национална помощ и национално съфинансиране. За тази учебна година желание да доставят по тях плодове и зеленчуци са имали 320 фирми, а мляко и млечни продукти – 170.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във